MINISTARKA DARIJA U POSETI GRADU NA IBRU: U Kraljevu otvoren Dnevni centar za decu sa smetnjama u razvoju
Foto: Kurir.rs/J.S.

na zadatku

MINISTARKA DARIJA U POSETI GRADU NA IBRU: U Kraljevu otvoren Dnevni centar za decu sa smetnjama u razvoju

Srbija -

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić otvorili su u petak u Dositejevoj ulici adaptirane prostorije Dnevnog centra za decu sa smetnjama u razvoju.

Kraljevo, deca sa smetnjama u razvoju, Dnevni centar za decu sa smetnjama u razvoju, Darija Kisić Tepavčević
foto: Kurir.rs/J.S.

Po rečima ministarke, iako je Dnevni centar u Kraljevu otvoren povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, svaki dan treba da bude posvećen brizi za druge, a ovo je svojevrsna prilika da se, kako je naglasila, preispitamo šta smo uradili u prethodnih godinu dana i da li smo srušili jednu barijeru, gradeći put Srbije bez barijera.

- Početkom aprila ove godine, konkretno smo pitali šta treba da uradimo i gde je najefikasnije da delujemo, i dobili smo predlog da uradimo adaptaciju ovog prostora, stvaranje Dnevnog centra za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju. Ovo nije samo centar ili dnevni boravak, to je jedno mesto, utočište, mesto predaha i izvor snage svim porodicama koje se susreću sa preprekama i koje imaju takvu decu, kazala je ovom prilikom dr Darija Kisić Tepavčević.

Kraljevo, deca sa smetnjama u razvoju, Dnevni centar za decu sa smetnjama u razvoju
foto: Kurir.rs/J.S.

Ona je istakla da je projekat u Kraljevu realizovan za manje od pola godine, a Ministarstvo je za adaptaciju objekta od 139 kvadratnih metara izdvojilo oko pet miliona dinara.

- Imali smo veliku pomoć lokalne samouprave, a grad Kraljevo je pokazao da je grad odlične prakse, kako to treba da se radi, jer su nabavljena dodatna sredstva za adaptaciju i opremanje prostorija u objektu. Moram da naglasim da smo tokom ove godine, za različite projektne aktivnosti izdvojili ukupno 430 miliona dinara, a kada je u pitanju podrška preduzeća za profesionalnu rehabiblitaciju osoba sa invaliditetom za ovu godinu izdvojeno je 625 miliona dinara, navela je ministarka.

1 / 4 Foto: Kurir.rs/J.S.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je izjavila i da, kada je u pitanju Kraljevo, za rad 10 udruženja osoba sa invaliditetom i 4 preduzeća, Ministarstvo je u ovoj godini izdvojilo oko 70 miliona dinara.

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, sa saradnicima, održali su u sedištu Gradske uprave i sastanak sa predstavnicima Unije organizacija osoba sa invaliditetom.

Kraljevo, deca sa smetnjama u razvoju, Dnevni centar za decu sa smetnjama u razvoju, Darija Kisić Tepavčević
foto: Kurir.rs/J.S.

- Odavno nisam imao konstruktivniji sastanak, na kojem se nije govorilo o finansijskim sredstvima, već o problemima koje smo rešili i koje tek treba rešavati. Izgradili smo staze za slepe i slabovide, prilaz atletskom stadionu kroz EU PRO program, a potom i prilaz do reke Ibar i tako omogućili da Kraljevo postane jedan od gradova u Srbiji bez barijera. U tome nam je bezrezervnu podršku pružila ministarka, sa njenim timom, istakao je, između ostalog, dr Predrag Terzić.

Kurir.rs/J. S./FOTO: J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track