SADI SE NAVELIKO, OZELENJAVANJE VALJEVA U TOKU: 400 sadnica autohtonih vrsta kao što su breza, hrast cer, klen, hrast kitnjak FOTO
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

Vrednost nabavke 3,3 miliona dinara

SADI SE NAVELIKO, OZELENJAVANJE VALJEVA U TOKU: 400 sadnica autohtonih vrsta kao što su breza, hrast cer, klen, hrast kitnjak FOTO

Srbija -

VALJEVO - U toku je ozelenjavanje gradskih i parkovskih površina, sa ciljem smanjenja aerozagađenja, objavljeno je na sajtu Grada Valjeva. Ove sedmice je počelo sađenje drvoreda duž nove saobraćajnice u Ulici Mirka Obradovića, kao i pošumljavanje u park-šumi „Pećina“. Drveće će biti posađeno i u najvećem gradskom naselju „Oslobodioci Valjeva“.

U okviru projekta koji su finansirali Ministarstvo zaštite životne sredine i Grad Valjevo, nabavljeno je 400 sadnica autohtonih vrsta, kao što su breza, hrast cer, klen, hrast kitnjak, hrast lužnjak, grab, jasen. Vrednost nabavke je 3,3 miliona dinara sa PDV-om, a sadnice su nabavljene iz rasadnika „Green In“ iz Rumenke.

Kako je objavljeno, Grad Valjevo je 2019. godine formirao stručni tim za smanjenje aerozagađenja, a jedna od predloženih mera bila je projekat ozelenjavanja urbanih delova grada.

-Projekat je baziran na principu uređenja zelenih površina grada Valjeva u cilju smanjenja aerozagađenja, naročito u urbanim zonama grada gde je zagađenost najveća. Formiranje zelenih koridora i sadnja drvorednih sadnica po projektu će vizuelno i funkcionalno odvojiti saobraćajnicu, tako da će korisnici ovog velikog linijskog zelenog, urbanog prostora biti odvojeni od buke, saobraćaja, ali i aerozagađenja. Cilj projekta je da se realizuje ozelenjavanje određenih zelenih površina u gradu koje će nam pomoći u smanjenju aerozagađenja, fokus je na uređenju zelene površine ’Promenade uz reku Kolubaru’ duž cele novoprojektovane ulice Mirka Obradovića- objavljeno je na gradskom sajtu.

Kako je navedeno, Ulica Mirka Obradovića je značajna zato što je paralelna saobraćajnica sa glavnom saobraćajnicom u gradu, sa Karađorđevom ulicom i „duplim trakama“, a ozelenjavanjem ove ulice pored reke Kolubare i izgradnjom promenade će se u znatnoj meri smanjiti aerozagađenje.

Kurir.rs/S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja