Kiša smirila plamen na Tari
Foto: Pozar, Srbija, Tanjug

398 požara u Srbiji

Kiša smirila plamen na Tari

Srbija -
Ekipe noćas radile na zaštiti ugrođenih kuća u naselju Oštrelj na Mokroj gori koje vlasnici nisu hteli da napuste

TARA - Osveženje i kiša u toku noći doprineli su da u požaru na Tari nema plamena, ali još ima prizemnih dogorevanja, rečeno je danas u Sektoru za vanredne situacije MUP Srbije.

Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije Đorđe Babić rekao je da su ekipe na Tari noćas radile na zaštiti kuća koje su bile ugrožene i da su u tome uspeli.

Reč je o pet kuća u naselju Oštrelj na Mokroj gori koje su bile ugrožene, ali stanovništvo, iako je bilo potrebe za evakuacijom, nije htelo da napusti kuće.

Noćašnja kiša je, prema njegovim rečima, smirila situaciju u smislu da nema plamena, ali još uvek ima prizemne vatre, za koje veruje da će danas biti ugašena. "Sada raspoređujemo snage i pratimo situaciju da se požar ne raširi. Trenutno je magla i pada sitna kiša, pratićemo situaciju i dalje", rekao je Babić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je za RTS da je juče u Srbiji gorelo 398 požara, a da je samo na Tari u njihovom gašenju bilo angažovano 370 ljudi.

On je rekao da se danas očekuju "ozbiljniji naleti" dva ruska aviona, od kojih je jedan, nosivosti 42 tone vode, juče oko 14 sati stigao u Srbiju i već je imao jedan nalet. Marić je podsetio da je na gašenju požara u Srbiji angažovana još jedna ruska letelica, nosivosti 12 tona, kao i helikopter.

On je istakao da nakon jako dugog sunčanog perioda, koji traje već 15 dana, sa ekstremno visokom temperaturom i sa sušom koja je nezabeležena u poslednjih 50-60 godina, varnica od voza može da upali vatru, slomljena flaša u šumi, kao i da uvek ima i ljudskog faktora i nemara, a uglavnom je reč o opušcima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track