BEZBEDNOST NA INTERNETU I VRŠNJAČKO NASILJE: Predavanja za đake u školama opštine Varvarin
Foto: SDJP

dobar potez

BEZBEDNOST NA INTERNETU I VRŠNJAČKO NASILJE: Predavanja za đake u školama opštine Varvarin

Srbija -

Uz finansijsku podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Opština Varvarin organizuje predavanja za mlade u saradnji sa osnovnim školama i Srednjom školom, a jedna od tih radionica održana je i u OŠ “Sveti Sava” u Bačini.

Na radionici se obrađuju teme koje su vezane za vršnjačko nasilje, reproduktivno zdravlje mladih i bezbednost na internetu, a pored škola, mladi mogu informacije o ovim temama dobiti i u Omladinskom klubu u Varvarinu gde pored, predavanja, dobijaju i brošureiz ovih oblasti.

-Teme radionica koje realizujemo u našim školama su, pre svega, osvešćivanje pozitivnih i negativnih strana interneta, ali i otvaranje prostora za vršnjačku diskusiju i mogućnost da se uvidi da virtuelni svet nije crno/beli, da postoje takozvane sive zone, da doživljaji interneta imaju veze sa našim vrednostima, vaspitanjem, obrazovanjem, interesovanjem, potrebama i slično, kaže Marija Brajović iz Opštinske uprave Varvarin.

Prema njenim rečimma, jedan od najvažnijih ciljeva da se mladi upoznaju sa razvojem tehnologije i uticajem na privatnost i bezbednost, kao i sa nužnošću njene kontrole.

-Ciljevi ovih naših radionica su da se učesnici upoznaju sa internetskom infrastrukturom kao delom fizičkog sveta i vlasništvom koje postoji u tom smislu, da se učesnici/ce upoznaju sa što više aspekata digitalnog nasilja i njegovim posledicama, kako po pojedinca tako i po društvo. Takođe, cilj je i da se ustanovi kakav odnos imaju učesnici/ce prema nasilju, koliko se opravdava, koliki je stepen tolerancije i koliko znaju za adrese/ustanove gde se mogu obratiti, ali i prijaviti nasilje”, ističe Marija Brajović.

Partner u realizaciji ovog projekta je udruženje Razvojna inicijativa za socijalnu inkluziju iz Beograda.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track