MALOZVORNIČKE SUBVENCIJE: Za poljoprivredu 15 miliona dinara
Foto: Kurir/T.I.

83 ugovora

MALOZVORNIČKE SUBVENCIJE: Za poljoprivredu 15 miliona dinara

Srbija -

Za subvencije u oblasti poljoprivrede malozvornička opština je iz lokalnog budžeta ove godine izdvojila petnaest miliona dinara, a sa vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava na području opštine o korišćenju podsticajnih sredstava potpisana su ukupno 83 ugovora, navodi se na sajtu lokalne samouprave.

U skladu sa interesovanjem i zahtevima korisnika najveći deo novca od oko 12,5 miliona dinara, usmeren je za sufinansiranje nabavke fizičke imovine, kupovinu poljoprivrednih mašina, plastenika, sistema za zalivanje, za pčelarstvo, nabavku priplodne stoke, akva kultura, sadnog materijala i slično. Za razvoj seoskog turizma dodeljen je 2,1 milion dinara, na ime izgradnje i opremanja objekata u seoskim turističkim domaćinstvima, podsticaje za premije osiguranja useva i rasadnika 140.000 dinara, dok je oko 20.000 dato na ime podsticaja za veštačko osemenjavanje. Iznos od 200.000 dinara opredeljen za kreditnu podršku je neraspodeljen pošto nije bilo zahteva za tu vrstu subvencija, kroz koju opština finansira efektivnu kamatu pri kreditnom zaduživanju poljoprivrednika. Nisu dodeljena sredstva ni za preradu na gazdinstvu jer su zbog neispunjavanja propisanih uslova dva podneta zahteva odbačena, a nije utrošeno ni 100.000 dinara predviđenih za odlazak poljoprivrednika na Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu koji zbog epidemijske situacije ove godine nije održan.

Lokalna samouprava je okviru budžeta za poljoprivredu u tekućoj godini namenila i oko 60 miliona dinara dinara za razvoj ruralne infrastrukture, na ime finansiranja uređenja puteva, javne rasvete, vodovoda, kao i za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, dok je za nabavku protivgradnih raketa opredeljeno milion dinara.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track