GORNJI MILANOVAC: 52 domaćinstva dobila novac za energetsku sanaciju kuća i stanova
Foto: Shutterstock

potpisani ugovori

GORNJI MILANOVAC: 52 domaćinstva dobila novac za energetsku sanaciju kuća i stanova

Srbija -

GORNJI MILANOVAC - Gornjomilanovčani, koji su su ostvarili pravo na korišćenje podsticajnih sredstava za sprovođenje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, danas su sa opštinskim rukovodstvom potpisali o korišćenju sredstava.

Na Javni poziv koji je Opštinska uprava objavila 23.jula 2021.godine, prijavilo se 83 Milanovčana, od kojih je 52 ispunilo uslove, čime su stekli pravo da postanu direktni korisnici sredstava izdvojenih za program mera energetske efikasnosti.

- Opština Gornji Milanovac već nekoliko godina opredeljuje značajna sredstva za energetsku sanaciju stambenih objekata. Prvenstveno smo bili orijentisani na zgrade za kolektivno stanovanje, pošto su neki od tih objekata građeni i pre više od 50 godina. Kada je Ministarstvo izašlo sa planom da se ulaže i u jedinice individualnog stanovanja, za tu namenu smo izdvojili 4 miliona dinara, a ukupan budžet za sprovođenje mera energetske sanacije stambenih zgrada i porodičnih kuća i stanova je 12 miliona dinara.

Danas smo uručili 52 ugovora. Sredstva kojima smo raspolagali nisu mogla da pokriju zahteve svih zainteresovanih sugrađana. Ovo nam je bila probna godina za individualna domaćinstva, tako da ćemo se u budućnosti potruditi da svima izađemo u susret i da povećamo budžet. Pored same uštede koju će građani osetiti na svojim računima za utrošenu energiju, što je, kada se uradi potpuna sanacija, preko 30 posto, imaćemo i značajan ekološki efekat, jer ćemo trošiti manje energenata. Važno je da građani shvate da je sve što radimo u zajedničkom interesu svih nas koji živimo na području opštine.

Trudićemo se da i dalje kroz razne subvencije,akcije i razgovore sa sugrađanima dođemo do čistije i zdravije životne sredine - rekao je Kovačević. Kovačević je podsetio da Opština Gornji Milanovac godinama radi na unapređenju životne sredine, čemu doprinosi redovno odvoženje smeća sa seoskog područja, selektivno odlaganje otpada, zatim izgradnja kotlarnice na biomasu i gas, koja će početi naredne godine.

Novčana sredstva koja su Ugovorima opredeljena korisnicima za meru energetske sanacije biće uplaćena na njihove tekuće račune u narednih sedam dana.

Kurir.rs/D.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja