NOVA INFORMATIČKA OPREMA: OŠ "Dragomir Marković" iz Kruševca slavi 60 godina postojanja
Foto: OŠ Dragomir Marković

istorija za ponos

NOVA INFORMATIČKA OPREMA: OŠ "Dragomir Marković" iz Kruševca slavi 60 godina postojanja

Srbija -

OŠ "Dragomir Marković" iz Kruševca obeležava 60 godina postojanja i uspešnog rada, a pohađa je 1.121 učenik. U blizini škole se nalazi romsko naselje "Marko Orlović", tako da škola ima bogato iskustvo sa romskom populacijom.

"U akciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja škola je dobila računarsku opremu (30 + 20 računara), koja će biti dovoljna za otvaranje još jednog informatičkog odeljenja, a za decu romske populacije obezbeđeni su tableti. U pitanju su računari koji se povezuju na mrežu bežično što je i ekonomično za škole, jer nisu potrebni resursi što se tiče energije ili računarske mreže, tako da se vrlo brzo povezuju u mrežu i taj kabinet može da se postavi bilo gde. Zatim, dobili smo tablet računare, radimo sa njima i to će biti deci dato na revers ukoliko dođe do toga da se nastava onlajn prati. Ali mi pripremamo razne inovacije i aktivnosti za decu uz korišćenje te opreme, jer nam je cilj da učenici ovladaju informatikom na pravi i moderan način", kaže Saša Jevtić, direktor škole.

Učenici OŠ "Dragomir Marković" godinama unazad postižu dobre rezultate na takmičenjima iz matematike, hemije, ali i ostalim predmetima, a uspešni su bili i na završnom ispitu. Ova škola ima bogat program vannastavnih aktivnosti, isti će biti zastupljen i naredne godine, a sve u cilju da se unapredi i inovira vaspitno obrazovna delatnost.

"Imamo u planu Tesla klubove. Sa tome će sa kolegama iz Amerike biti još reči i mislim da će taj program biti ponuđen svim školama u svetu, ali prvenstveno školama u Srbiji da bismo jednostavno obogatili i sa svoje strane dali doprinos afirmaciji vrhunskih pronalazaka i ukupnog dela našeg velikog naučnika", ističe direktor.

OŠ "Dragomir Marković" danas će, po deveti put, biti domaćin republičkog nivoa Međunarodnog takmičenja iz računarske i informatičke pismenosti "Dabar" za škosku 2021/22. godinu. Znanje i veštine pokazaće oko 200 takmičara iz cele Srbije u kategorijama od prvog razreda osnovne škole do četvrtog srednje. Takmičenje je na školskom nivou imalo 47.594 učesnika, što je znatno više u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track