REGIONALNI UMETNIČKI PROJEKAT PREPOZNAVANJE: U Kruševcu otvorena izložba slika umetnika iz Srbije, Crne Gore i Bugarske
Foto: Kurir/Ž. M.

REGIONALNI UMETNIČKI PROJEKAT PREPOZNAVANJE: U Kruševcu otvorena izložba slika umetnika iz Srbije, Crne Gore i Bugarske

Srbija -

Izložba petog izdanja regionalnog umetničkog projekta Prepoznavanje otvorena je u Umetničkoj galeriji u Kruševcu i trajaće do 27. januara 2022. godine.

Ciklus izložbi koji se priređuje u gradovima saradnicima na projektu, otpočeo je u novembru predstavljanjem u Narodnom muzeju u Kraljevu, kao domaćinu rezidencijalnog programa održanog u Vrnjačkoj Banji i Kraljevu 2020. godine.

Kruševac, Prepoznavanje
foto: Kurir/Ž. M.

"Dugoročni umetnički projekat Prepoznavanje je posvećen uspostavljanju i promovisanju partnerske saradnje galerija, muzeja, kustosa i umetnika u zajedničkom delovanju na prepoznavanju lokalnih umetničkih scena i vidljivosti savremene umetničke prakse u regionu. Ustanovljen kao veoma široka platforma u koncepcijskom i idejnom smislu, osim što daje mogućnost za priključivanje novih saradnika, omogućava i izložbu koja objedinjuje selekcije kustosa i radove umetnika različitih umetničkih praksi", kaže istoričarka umetnosti Biljana Grković, muzejski savetnik u Narodnom muzeju Kruševac.

Kruševac, Prepoznavanje
foto: Kurir/Ž. M.

Na izložbi je zastupljeno 12 umetnika: Nenad Dimitrijević, Jelena Šalinić Terzić (Kraljevo), Milena Maksimović Kovačević, Milka Žunjanin (Kruševac), Teodora Vojinović, Marko Jozović (Čačak), Nikola Marković, Miljan Nedeljković (Niš), Svilen Stefanov, Bogdan Aleksandrov (Bugarska), Tijana Vujović, Zoran Živković (Crna Gora).

Izložbom se u radovima ovih 12 umetnika iz šest selekcija predstavljaju samosvojni umetnički postupci i različiti mediji od slike, grafike, skulpture do fotografije, objekata i instalacija. Ustanove, saradnici na Prepoznavanju 5 su: Umetnička galerija - Narodni muzej Kruševac /nosilac projekta/, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Čačak, Narodni muzej Kraljevo (Srbija), Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Podgorica (Crna Gora) i Umetnička galerija „Nikola Petrov“ Vidin (Bugarska).

Kruševac, Prepoznavanje
foto: Kurir/Ž. M.

Prepoznavanje 5 je nastavak dugoročnog regionalnog umetničkog projekta, koji je do sada realizovan kroz četiri ciklusa izložbi. Umetnički projekat Prepoznavanje počiva na višegodišnjem partnerstvu galerija/muzeja, kustosa i umetnika, kojim se predstavljaju savremene umetničke scene i razvijaju platforme za različite oblike kulturne saradnje u regionu.

Projekat je u kontinuitetu podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, zahvaljujući čemu se realizuje i ovo izdanje Prepoznavanja. Stručni tim čine istoričari umetnosti: Biljana Grković, Milica Todorović, Julka Marinković, Ljubiša Simović, Ljiljana Karadžić, Svilen Stefanov.

Izložba u Kruševcu traje do 27. januara 2022. a potom se seli u Čačak - u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" i Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu, i u drugoj polovini 2022. godine, u ustanovama saradnicima na projektu Prepoznavanje 5 u Bugarskoj i Crnoj Gori.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track