Izgorelo skoro 10.000 hektara šume
Foto: KURIR

Izgorelo skoro 10.000 hektara šume

Srbija -
Šteta je višestruka ne samo u materijalnim vrednostima, jer šumu ne možete zameniti tako brzo ni podmladiti. Dolazi do erozije zemljišta, na kom je bio požar, i sutra pogodnog tla za klizišta i poplave, rekao je Predrag Marić

BEOGRAD - Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da je broj požara u Srbiji se smanjuje, mnogi su lokalizovani ili ugašeni i većih žarista, osim Tare, više nema, izjavio je danas .

On je rekao da je u proteklom periodu izgorelo oko 10.000 hekatara šume, što je velika i višestruka šteta.

"Epilog svega ovoga je da je skoro 10.000 hektara šume izgorelo. Šteta je višestruka ne samo u materijalnim vrednostima, jer šumu ne možete zameniti tako brzo ni podmladiti. Dolazi do erozije zemljišta, na kom je bio požar, i sutra pogodnog tla za klizišta i poplave", rekao je Marić.

On je naveo da je juče bilo registrovano 178 požara što je manje u odnosu na protekle dane za duplo i dodao da se smanjenje požara očekuje i danas.

"Očekujem znatnije smanjenje s obzirom da je ova svežina ipak donela jedan predah za nas. Od svih velikih žarišta koje imamo u Srbiji praktično je ostala samo Tara", rekao je Marić. On je naveo da se na Tari situacija prilično dobro odvija i da su od jutros ruski avioni u akciji i da očekuje da se do veceras uz pomoć tih aviona stavi tačka i na taj požar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track