TRADICIONALNO PLIVANJE ZA ČASNI KRST U MALOM ZVORNIKU: Petnaesta godina zaredom, očekuje se veliki broj učesnika!
Foto: Kurir.rs

bogojavljenje

TRADICIONALNO PLIVANJE ZA ČASNI KRST U MALOM ZVORNIKU: Petnaesta godina zaredom, očekuje se veliki broj učesnika!

Srbija -

MALI ZVORNIK – Na Zvorničkom jezeru, u blizini HE ’’Zvornik’’, na Bogojavljenje (19.1) će petnaestu godinu zaredom biti održano tradicionalno plivanje za časni krst koje organizuje Crkvena opština Mali Zvornik u saradnji sa malozvorničkom opštinom.

Na stazi dugoj 33 metra, koja simbolizuje broj godina Isusa Hrista, nadmetaće se plivači sa obe strane Drine.

Očekuje se da ponovo bude dobar odziv učesnika, a toga dana redovno u hladnoj jezerskoj vodi zapliva i nekoliko devojaka. Litija sa barjacima, krstovima i ikonama krenuće ispred malozvorničke crkve Sabora svih Srba svetitelja u 11 i 30, a za pola sata kasnije, tačno u podne, zakazan je početak plivanja na gradskoj plaži.

Obavezna je lična prijava učesnika uz lekarski pregled najkasnije dva sata pre starta plivanja i popunjavanja lične izjave, a svi učesnici moraju biti kršteni. Najuspešnije plivače i ovoga puta čekaju vredne nagrade, a pobednik dobija osveštani krst u trajno vlasništvo.

Inače, prošle godine nije bilo plivanja zbog epidemijske situacije, ali je održana manja litija i u jezero je iz čamca spušten časni krst tako da tradicija nije prekinuta. Ove godine najodvažniji će ponovo zaplivati u Zvorničkom jezeru.

(Kurir.rs/T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track