SKUPŠTINA GRADA SUBOTICE USVOJILA PROGRAME RADA JAVNIH PREDUZEĆA: Neće biti povećanja cena usluga u narednom periodu!
Foto: Kurir.rs

investiranje

SKUPŠTINA GRADA SUBOTICE USVOJILA PROGRAME RADA JAVNIH PREDUZEĆA: Neće biti povećanja cena usluga u narednom periodu!

Srbija -

– Racionalni su planovi investiranja u ovogodišnjim programima subotičkih javnih i javno komunalnih preduzeća, a nivo usluga neće se povećavati izvesno je, bar do maja meseca - rečeno je na današnjoj 18. sednici Skupštine grada Subotice.

Odbornici su dali saglasnost za programe poslovanja za 2022. godinu za 12 javnih i javno komunalnih preduzeća i dva društva sa ograničenom odgovornošću.

Prošlogodišnji rezultati ukazali su da se na sličnim principima mogu pripremiti i ovogodišnji planovi investiranja u tim preduzećima, koji ne dovode u pitanje likvidnost, pa je većina odbornika ocenila da su ti planovi racionalni i usvojila svih 15 tačaka koji se odnose na programe javnih preduzeća.

- Sva JP i JKP preduzeća, osim „Subotica transa“, na čije poslovanje još uvek utiče epidemiološka situacija, pripremila su planove koji donose pozitivan finansijski efekat. Pod lupom je i rad „Park Palića“ i „Subotičkih pijaca“, gde se važan deo plana odnosi na zakupce tezgi - istakao je na Skupštini Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj.

Veljko Vojnić, predsednik odborničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“, rekao je da je trošak tih preduzeća oko 6.4 milijarde dinara, da rad nekoliko preduzeća finansijski pomaže budžet Grada, ali se većina finansira iz sopstvenih prihoda.

Veljko Vojnić
foto: Kurir/N.H.

Vojnić je ukazao i na smanjeno izdvajanje dobiti u budžet Grada, sa 50 na 30 odsto, ali je istakao i važnu implementaciju Zakona o rodnoj ravnopravnosti i povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru.

- JP „Subotica trans“ i „Subotičke pijace“ očekuju podršku iz gradskog budžeta, logično je i da se podrže njihovi programi, jer građani očekuju da nivo usluga bude solidan, iako je manje korisnika u ovoj situaciji. Neke autobuske linije su nerentabilne, posebno u prigradskim naseljima. A na rad „Subotičkih pijaca“ utiču i tržni centri, kao ključna konkurencija, pa će ti programi delom biti oslonjeni i na gradski budžet.

Limit rashoda za ovu godinu, naročito za poslovna putovanja, reprezentacije i donacije i sponzorstva približan je prošlogodišnjem, ali će morati da ih se odreknu preduzeća koja se finansiraju iz budžeta Grada ili posluju s gubitkom.

Ne očekuje se povećanje cena usluga u narednom periodu, pa ni u maju mesecu - istakao je Veljko Vojnić, dok je opozicija iznela suprotan stav i predložila da se svih 14 preduzeća objedine ili ukinu i formira jedno preduzeće, na primeru prakse nekih evropskih zemalja.

Janoš Nagel iz SVM-a je istakao, da ovogodišnji obim budžeta grada Subotice iznosi više 7,5 milijardi dinara, dok je ukupan obim sredstava kojima raspolaže svih 14 JP i JKP 6,5 milijardi dinara.

- To je ogroman iznos koji je i omogućio neophodne investicije svim javnim preduzećima i za oba društva sa ograničenom odgovornošću. Svi su pozitivno poslovali u 2021. godini, što ukazuje da su programi poslovanja realni i dobro pripremljeni - istakao je Nagel.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track