POČETAK U 18 SATI: Sutra u Kruševačkom pozorištu Svetosavska akademija
Foto: Kurir/Ž.M.

POČETAK U 18 SATI: Sutra u Kruševačkom pozorištu Svetosavska akademija

Srbija -

U organizaciji Pravoslavne eparhije kruševačke i Kulturnog centra Kruševac

Kulturni centar Kruševac će 27. januara obeležiti svoju krsnu slavu Svetog Savu, kada će biti presečen slavski kolač i izveden prigodan kulturno umetnički program, a biće ugošćeni brojni prijatelji i saradnici ove ustanove.

Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

Dva dana ranije, u organizaciji Pravoslavne Eparhije kruševačke i Kulturnog centra Kruševac, 25. januara, od 18 sati u Kruševačkom pozorištu, biće održana Svetosavska akademija. Besedu o Svetom Savi proizneće protojerej stavrofor Đorđe Marjanović, arhijerejski namesnik temnićki. U umetničkom delu programa nastupiće brojni učesnici: Katarina Božić sa njenim ansamblom “Beli anđeo” iz Beograda, glumci - Jelena Vučković, Jelena Vukićević i Stevan Zdravić, Dečiji crkveni hor “Sveti Knez Lazar”, Mešoviti crkveni hor “Sveti knez Lazara” i drugi.

Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

Svetosavska nagrada biće uručena književniku i kulturnom pregaocu Ljubiši Bati Đidiću, a ista se sastoji od Svetosavske povelje i novčanog iznosa.

"Ovogodišnji dobitnik Svetosavske nagrade je Ljubiša Đidić, značajno ime savremene srpske književnosti, koji je i u oblasti kulture ostavio zaista veliki trag. Iza njega je veliki broj napisanih zbirki pesama, proze, putopisa, eseja, književnih i likovnih kritika i monografija, ali i knjiga za decu. Pokrenuo je organizaciju brojnih kulturnih manifestacija u Kruševcu i Rasinskom okrugu i dao brojne inicijative za podizanje značajnih spomenika, kao što su spomen obeležja Miodragu Petroviću Čkalji u njegovoj Balšićevoj ulici, zatim Jeleni Balšić, Milutinu Bojiću i drugima. Jedan je od pokretača Kruševačke filozofsko književne škole, Legata Milića od Mačve, čiji je predsednik Saveta i raznih drugih projekata i programa, kaže Violeta kaplarević, direktoka KCK.

U čast Savindana u Kruševcu i u opštinama Rasinskog okruga, u toku ove nedelje, održaće se prigodne akademije, brojna takmičenja i prezentacije.

Kurir/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track