PROŠLE GODINE REKORDAN BROJ SAHRANA NA LOZNIČKOM GROBLJU: U 2021. čak 426 ispraćaja u večnu kuću
Foto: Kurir/T.I.

crni bilans

PROŠLE GODINE REKORDAN BROJ SAHRANA NA LOZNIČKOM GROBLJU: U 2021. čak 426 ispraćaja u večnu kuću

Srbija -

Na lozničkom gradskom groblju tokom prošle godine obavljene su 426 sahrane, 82 više nego pretprošle, a čak 145 više nego 2019. Praktično je u proseku bilo više od jedne sahrane dnevno, a ovoliko broj ukopa ovde ne pamte jer, u proseku za dvanaest meseci bude od 280 do 300 odlazaka u večnu kuću.

Koliko je tome doprinela korona teško je reći, ali je sigurno dobar broj onih koji ne bi zauvek sklopili oči da se nisu sreli sa kovidom koji je sa njihovim ostalim bolestima bio koban spoj.

Na gradskom groblju ima mesta za dve, tri godine, pa će biti neophodo njegovo proširenje. Trenutno nema zakupa unapred već jedino kada neko premine pa se pored njegovog mesta rezerviše još jedno za životnog saputnika.

Na groblju koje radi u sklopu KJP "Naš dom" troškovi sahranjivanja su nepromenjeni već devetu godinu, odnosno isti su od 2013. Za mesto gde neko počiva cena je 832, dok je rezervacija praznog 1.255 dinara godišnje, a 15.237 dinara su troškovi sahranjivanja i naknada što obuhvata kopanje rake, sahranjivanje, održavanje grobnog mesta do godinu dana, dosipanje zemlje, sklanjanje cveća. Kada je u pitanju prvi zakup tada je obavezno da bude na deset godina, a jedno prazno mesto i ono gde je obavljena sahrana uračunati su u cenu od 20.870 dinara.

"Naš dom" ima ugovor sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje o refundaciji pogrebnih troškova čiji je iznos nedavno promenjen i umesto 44.107 sada iznosi 46.533 dinara.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track