10 BICIKALA ZA LOZNICU: Stigli bolji dani za bicikliste, dvotočkaši u bojama grada
Foto: Kurir/T.I.

10 BICIKALA ZA LOZNICU: Stigli bolji dani za bicikliste, dvotočkaši u bojama grada

Srbija -

Planinsko-biciklističko društvo (PBD) "BicikLO" i lokalna uprava potpisali su danas ugovor o uspostavljanju servisa javno dostupnih bicikala (SJDB) na teritoriji Grada Loznice. Predstavnici PBD "BicikLO" predali su gradu deset repariranih bicikala i tri držača za ove dvotočkaše koji će biti postavljeni na tri lokacije kao deo realizacije zajedničkog cilja - unapređenja biciklističkog saobraćaja na teritoriji Loznice i razvoj SJDB.

Prema rečima Marka Vidića, zamenika gradonačelnika, Loznica će svojim građanima, ali i gostima sa prvih lepim danima proleća omogućiti uslugu SJDB jer je lokalna samouprava svesna značaja bicilističkog saobraćaja u gradu i želi da ga razvija.

bicikl, bicikli
foto: Kurir/T.I.

- Kad počne turistička sezona postavićemo tri parkirališta za ove bicikle u Loznici, Tršiću i Banji Koviljači. To nije samo vid poboljšanja turističke ponude već i ideja da se biciklistički saobraćaj razvija, bude vidljiviji i da smanjimo broj vozila u gradu. Pored ovih deset u najskorije vreme ćemo nabaviti još dvadeset bicikala i jedan smo od retkih gradova u Srbiji koji počinje sa uslugom SJDB - kazao je on posle potpisanog ugovora.

Gradski menadžer Dejan Stalović, podsetio je da je pre par meseci potpisan memorandum o razumevanju kojim je dogovoreno da zajedničkim snagama PBD "BicikLO" i grad razvijaju biciklizam, a jedna od obaveza je bila formiranje, uspostavljanje i razvijanje SJDB.

- U dogovoru sa "BicikLO" videćemo kakve bicikle treba da nabavimo vodeći računa da bude određeni broj za decu, žene, možda i nekoliko sportskih, a voljni smo da uzmemo i neki električni bicikl. Biciklizam će sigurno biti sve vidljivi i značajniji vid prevoza u našem gradu. Planirana je izgradnja bicilističke staze Loznica-Tršić koje nije lani urađena zbog zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, ali ćemo ove godine ući u realizaciju te staze. Razvili smo i pilot projekat da umirimo saobraćaj u određenom delu grada na 30 kilometara na sat, da tu bude što više biciklista i da tu oblast sve više širimo – kazao je on.

bicikl, bicikli
foto: Kurir/T.I.

Predstavnik PBD "BicikLO" Miloš Đuričić kaže da SJDB rezultat šestomesečnog projekta pod pokroviteljstvom EU i partnera koji su učestvovali u njemu.

- Osim deset bicikala i držača, gradu ustupamo i veb-aplikaciju kojom će se regulisati funkcionisanje servisa. Iznajmljivanje bicikala pratiće se preko nje, vodiće se evidencija o mestu i vremenu uzimanja i vraćanja, a korisnici će znati i kada je bicikl slobodan. Ideja je da iznajmljivanje bude besplatno, u svetu je praksa da obično za prvih pola sata, sat to bude tako, a onda se za naredno vreme plaća simbolična naknada, ali ćemo se o tome dogovoriti – rekao je Đuričić.

Svih deset predatih dvotočkaša ofarbani su u bojama Loznice (zelena, plava i bela) čime su dobili na uniformnosti neophodnoj u SJDB. Inače, funkcionisanje SJDB omogućava pristup biciklu stanovnicima i posetiocima gradova koji nemaju svoj "točak", a žele na brz način da se kreću po nekoj urbanoj sredini.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track