KRALJEVO: Održana tribina o populacionoj politici i o ravnopravnosti polova
Foto: Kurir.rs/J.S.

fondacija dajana paunović

KRALJEVO: Održana tribina o populacionoj politici i o ravnopravnosti polova

Srbija -

U Svečanoj sali Gradske uprave Kraljeva u petak je održana tribina pod nazivom „Stanje i perspektiva populacione politike i politike ravnopravnosti polova u Republici Srbiji“, koju realizuje Fondacija „Dajana Paunović“, u saradnji sa lokalnom samoupravom.

Prema rečima Marka Matića, predsednika Upravnog odbora Fondacije „Dajana Paunović“, to je samo jedna u nizu tribina koje će biti organizovane širom Srbije, a cilj je da se mere populacione politike i države približe građanima.

- Sa druge strane, želimo da pronađemo mehanizme kako da se poboljša i pospeši saradnja centralnih vlasti sa lokalnim samoupravama, jer da bi te mere dale pune rezultate, neophodno je da se prepozna specifičnost svake sredine. Mislim da je tu uloga lokalnih samouprava nezamenljiva. Prvi put u istoriji Srbije donete su mere na planu poboljšanja našeg nataliteta, rešavanja problema bele kuge, ali to je proces koji stalno treba nadograđivati, rekao je Matić.

Kraljevo
foto: Kurir.rs/J.S.

Dajana Paunović, osnivačica Fondacije koja nosi njeno ime, kazala je ovom prilikom da je u nekoliko navrata imala uspešnu saradnju sa predstavnicima grada na Ibru i istakla da je u proteklih godinu dana urađeno mnogo korisnih stvari.

- Fondacija se najviše bavi rodnom ravnopravnošću, s obzirom da sam ja član Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda, ali smo naše delovanje proširili i na socijalnu i populacionu politiku jer to problematika na terenu zahteva. Između ostalog, inicirali smo dodelu zlatnog ordena “Svete majke Anastasije“ koji će se dodeljivati izabranim majkama sa troje i više dece koje daju poseban doprinos našoj zajednici i pokrenuli Fudbalski festival Srbije, istakla je Dajana Paunović.

Ona je dodala da je njena fondacija, čija je i upraviteljica, zaslužna i za IT opismenjavanje najmlađih, dodelu besplatnih udžbenika i uručivanje vrednih donacija ugroženima, posebno u južnoj srpskoj pokrajini - na Kosmetu.

- Osim sa Srpskom pravoslavnom crkvom, imamo izuzetnu saradnju sa privatnim sektorom, ali i sa državnim institucijama. Imamo četiri kancelarije, od kojih se dve nalaze u Beogradu, jedna u Novom Sadu i jedna na Kosovu i Metohiji, navela je Dajana Paunović.

Na ovoj tribini, održanoj u Kraljevu, o merama koje je lokalna samouprava donela na polju populacione politike i politike ravnopravnosti polova govorio je i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

(Kurir.rs/J.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track