JEDNA MILIJARDA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: Globalna kampanja održana u Vranju i Bujanovcu, STATISTIKA ZLOSTAVLJANJA ZAPANJUJUĆA
Foto: Kurir.rs/T.S.

odbor za ljudska prava

JEDNA MILIJARDA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: Globalna kampanja održana u Vranju i Bujanovcu, STATISTIKA ZLOSTAVLJANJA ZAPANJUJUĆA

Srbija -

Odbor za ljudska prava Vranje: U Srbiji svaka peta devojčica uzrasta od 13 do 19 godina doživela seksualno nasilje, a 74 odsto devojčica žrtava nasilja se nikome nisu obratile za pomoć

Globalna kampanja “1 milijarda ustaje“ protiv rodno zasnovanog nasilja nad devojčicama i ženama održana je istovremeno na dve lokacije: na trgu u Vranju I u centru Bujanovca u organizacija Odbora za ljudska prava Vranje u partnerstvu sa Gradjanskim inicijativama. Učestvovalo je pedesetak aktivistknja Odbora, Udruženja Romkinja Bujanovac i NGO BeYond.

"Svetska kampanja “1 milijarda ustaje“ prepoznatljiva je po performansu "plesom protiv nasilja". Devojke su držeći visoko transparente sa porukom na srpskom, albanskom i romskom “Nasilje nije ljubav“, „Devojke menjaju svet“ i drugim osnažujućim porukama, plesale zajedno uz pesmu “Pokidaj lance“ sa prolaznicima koji su se pridružili uličnoj akciju. Istu koreografiju uz istu numeru igrao je tog dana ceo svet i tako se simbolično ujedinio u istom, važnom apelu – da nasilje nad ženama mora da stane.

Pored plesa, aktivistkinje su informisale prolaznike o rodno zasnovanom nasilju, a oni su pisali, na tri jezika:srpski, romski, albanski, osnažujuće poruke za žene i devojke.

Nasilje nad devojčicama je prisutno i u gradovima u kojima živimo. To potvrdjuju podaci SOS Kutka za devojke Vranje koji dobijamo od samih devojaka na tematskim radionicama, Čajankama, putem anketa i dr. Program za devojke SOS Kutak za devojke je u 2021.godini, informisao preko 7.000 devojčica uzrasta 13 do 18 godina realizacijom aktivnosti u realnom prostoru i putem interneta u uslovima kovid pandemije – aktivnosti na zoom I dr.platformama, Instagramu. Blizu 800 devojčica je učestvovalo na vršnjačkim radionicama u školama, Čajankama I direktno su informisane o prepoznavanju rodnog nasilja u porodici I partnerskim odnosima, navode iz Odbora za ljudska prava Vranje.

Iz Odbora za ljudska prava ukazuju i na statistiku na koju upozorava i Svetska zdravstvena organizacija.

"Jedna od tri žene --- trećina žena u svetu su žrtve fizičkog i seksualnog nasilja. Na svetu ima preko 7 biliona ljudi, to znači da je ovom statistikom obuhvaćena JEDNA MILIJARDA ŽENA..

Ukupno 736 miliona devojaka i žena starijih od 15 godina su pretrpele nasilje, najčešće od strane partnera, i taj broj raste u uslovima pandemije, upozorila je i Svetska zdravstvena organizacija.

Prema istraživanju pojedinih NGO, u Srbiji svaka peta devojčica uzrasta od 13 do 19 godina doživela seksualno nasilje, a 74 odsto devojčica žrtava nasilja se nikome nisu obratile za pomoć. Zato smo ovom uličnom akcijom poslali poruku da nijedna devojka i žena nije sama i ima našu podršku da se oslobodi iz lanaca rodno zasnovanog nasilja", ističu iz Odbora za ljudska prava i poručuju:

"Naša organizacija Odbor za ljudska prava Vranje je 2019. god. osvojila svetku nagradu “SA I ZA DEVOJKE”, a Program SOS Kutak za devojke Vranje je proglašen najboljim Programom za devojčice uzrasta 13 do 18 godina na svetu, u Evropi i srednjoj Aziji.

SOS Kutak za devojke je program koji promoviše Istanbulsku Konvenciju, položaj devojaka u društvu, sprečavanje nasilja nad devojkama, a ove godine proslavlja pet godina rada. Informisali smo u 2021.godini, preko 7.000 devojaka kroz naše aktivnosti o tome kako da se zaštite i prepoznaju nasilje.

SOS telefon za žene sa iskustvom prodičnog partenrskog nasilja ove 2022. godine, obeležava jubilej – 20 godina neprekidnog rada. To je Program koji realizujemo od 2002. godine, dostupan je 8h dnevno 5 dana u nedelji (radni dani), poziv na broj 0800 001 017 je besplatan za svaku zenu I devojku".

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja