MEŠTANI KURŠUMLIJSKIH PLANINSKIH SELA OČAJNI: Gledamo kako nam Albanci seku šume i NEMOĆNI SMO
Foto: Kurir/B.R.

vapaj

MEŠTANI KURŠUMLIJSKIH PLANINSKIH SELA OČAJNI: Gledamo kako nam Albanci seku šume i NEMOĆNI SMO

Srbija -

Malobrojni meštani kuršumlijskih planinskih sela su očajni zbog seče šume koju nelegalno sprovode Albanci koji su iz susedne podujevske opštine. Kako kažu duž 102 kilometara administrativne linije sa južnom srpskom pokrajinom Kosovom i Metohijom, u širini od pet kilometara ostala su gola brda, jer Albanci svakodnevno upadaju u ovaj prostor i kradu drva. Neretko pucaju na policijske patrole, te je tako pre desetak dana u ataru sela Rastelica zabeležen slučaj da su u dužem vremenu oko tridesetak Albanaca koji su došli sa 11 traktora osuli paljbu na policajce. Na sreću povređenih nema. Samo u prošloj godini prijavljeno je 56 napada šumokradica Albanaca na policijske i vojne patrole u ovom kraju.

"Katastrofa. Svaki dan je isti. Do skoro su krali državnu šumu, a sada kada su nju opustošili, prelaze i na privatne. U širini od najmanje pet kilometara sada je gola zemlja", jada nam se meštanin Rastelice Uroš Eraković (40) .

On je jedan od tri preostala žitelja ovog planinskog sela.

"Oni se više i ne plaše, kao nekada, ulaze sa traktorima, provedu po čitav dan u seči šume i uveče odu. Mi to gledamo, ali smo nemoćni", dodaje naš saagovornik.

Kuršumlija, šuma, šume
foto: Kurir/B.R.

I Zoran Milosavljević koji često obilazi ovaj potez kaže da je situacija postala neizdrživa.

"Osećamo se poniženo, ne možemo ništa da uradimo da sprečimo napade na naše šume, a teško nam je jer bespomoćno gledamo kako nas pljačkaju i bogate se na šumi koju su naši očevi i dedovi čuvali da nam ostave u nasledstvo", komentariše Milosavljević.

Kuršumličani upozoravaju da je još malo vremena ostalo da se sačuva ostatak šume i da će ukoliko se nešto ne preduzme, uskoro ovaj planinski i ekološki kraj, ostati bez svojih pluća.

Kurir.rs/B.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja