KAKO JE DAN DRŽAVNOSTI PROSLAVLJEN U SUBOTICI: Svečana akademija o hrabrosti naroda Srbije tokom istorije (FOTO)
Foto: privatna arhiva

KAKO JE DAN DRŽAVNOSTI PROSLAVLJEN U SUBOTICI: Svečana akademija o hrabrosti naroda Srbije tokom istorije (FOTO)

Srbija -

U Dečjem pozorištu Subotica održan je kulturno umetnički program i svečana akademija, povodom Dana Državnosti, tradicionalno je obeleženo Sretenje, a u prepunoj pozorišnoj sali Svetlana Tomanović uputila je poruku da je multinacionalnau Subotica najbolji primer kako njeni građani neguje državnost, bez obzira na nacionalna i politička opredeljenja.

Bogatim programom kulturu i tradiciju severa Bačke i Srbije predstavili su KUD „Bratstvo” Subotica, KUD „Mladost“, baletna grupa Ale Pugačove, koja je davno stigla u Suboticu iz Rusije, ženska pevačka grupa „Subotičke frajle“, pesnici Geza Babijanović, Sofijia Gardijan i Sanela Pavlica.

1 / 7 Foto: privatna arhiva

Besedio je i subotički sveštenik Srpske pravoslavne crkve Gordan Uvalić, koji je rekao da je Subotica dostojno obeležila Dan državnosti Republike Srbije.

Babijanović je svojim stihovima govorio o stradanjima naroda tokom bombardovanju Srbije 1999, a Pavlica zavičajnu pesmu o Slavoniji i kako je dolaskom iz Pakraca, dom našla u Subotici. Iz KUD „Bratstvo“ Subotica su poručili, da će uvek nastupiti na ovakvim proslavama, u čast državnosti Srbije. KUD Mladost, Baletna grupa i„Subotičke frajle“ su pozdravljene ovacijama, za osam narodnih pesama.

Tomanović je na svečanoj akademiji podsetila na1804. godinu i na Sabor u Orašcu, gde je počeo veliki ustanak za oslobođenje srpskog naroda, predvođenog voždom Karađorđem.

„Tri decenije kasnije, već u Miloševoj slobodnoj Srbiji baš na ovaj dan, Evropi i svetu je pokazan u Kneževini Srbiji objavljeni najnapredniji, najmoderniji Ustav tog vremena, na večni ponos našeg naroda. Praznik Sretenje simboliše i sećanja na hrabrost našeg naroda tokom istorije, da je Sretenjska poruka neizbrisiva i poučna, u duhu sveukupnog nacionalnog i državnog stanovišta“

Kurir.rs/N.H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track