ČETIRI STRATEŠKA PROJEKTA U 2022. GODINI! Načelnik Rasinskog okruga Ivan Anđelić: Realizacija od kapitalnog značaja
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

velike investicije

ČETIRI STRATEŠKA PROJEKTA U 2022. GODINI! Načelnik Rasinskog okruga Ivan Anđelić: Realizacija od kapitalnog značaja

Srbija -

U toku ove godine na agendi za realizaciju nalaze se četiri strateška projekta od velikog značaja i za Republiku Srbiju, a ne samo za Rasinski okrug. Ivan Anđelić, načelnik Rasinskog upravnog okruga, govorio je za Kurir o toj i mnogim drugim temama.

Prvi strateški projekat je auto-put Pojate-Kruševac?

"Projekti u realizaciji su od kapitalnog značaja i prevazilaze okružni nivo po strateškom značaju, finansijskom karakteru i geografskom smislu. Od posebnog je značaja izgradnja Moravskog koridora za Rasinski, Raški i Moravički okrug i dva panevropska pravca - koridori 10 i 11. Moravski koridor je najsavremeniji auto-put digitalnog karaktera i vrlo značajna saobraćajna veza.

Njegovom izgradnjom reguliše se Zapadna Morava i štiti plodno zemljište od poplava. Takođe, u zoni auto - puta biće i sva neophodna logistika za njegovo funkcionisanje, otvaranje novih industrijskih zona i brži transport. Auto-put će doprineti smanjenju troškova transporta i doneti dodatne uštede za privredu Rasinskog okruga i šire. Radovi teku planiranom dinamikom i završetak deonice Pojate - Kruševac biće u toku ove godine. Auto-put gradi američko - turski konzorcijum Behtel Enka, a uključeni su podizvođači iz našeg kraja", odgovara Anđelić.

Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

Kruševac više decenija radi na izgradnji Aerodroma Rosulje. Dokle se stiglo sa realizacijom tog projekta?

"Grad Kruševac više decenija aktivno radi na eksproprijaciji zemljišta za izgradnju Aerodroma Rosulje. Osnovano je Javno preduzeće 'Aerodromi Srbije', a Republika Srbija je preuzela ingerencije i nad našim aerodromom i krenula je intenzivna investiciona aktivnost. Do sada je izgrađen hangar, pristupna saobraćajnica sa pratećom komunalnom infrastrukturom. Pri kraju je izgradnja asfaltne piste čijim završetkom će aerodrom uskoro početi da radi. Izgradnjom vazdušne luke je mnogostruko korisno za privredu Rasinskog okruga i šire. Time se otvaraju nove mogućnosti za razvoj turizma, za šta Rasinski okrug ima izuzetne potencijale. U neposrednoj blizini su dva znamenita planinska centra - Kopaonik i Jastrebac i dve kraljevske banje - Ribarska i Vrnjačka Banja. Aerodrom će doprineti njihovom dodatnom razvoju".

U Rasinskom okrugu se velika pažnja poklanja i zaštiti čovekove sredine?

"U oblasti ekologije u Rasinskom okrugu se realizuju dva vrlo značajna projekta, a prvi je - postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u slivu reka Rasine i Blatašnice. Projekti su u fazi realizacije. Potpisan je međuopštinski sporazum za izgradnju postrojenja i studije izvodljivosti i uticaja na životnu sredinu. Rešeni su imovinsko-pravni odnosi, sproveden tender i sa prvim danom proleća počeće radovi na izgradnji ovih postrojenja, kao i primarne i sekundarne kanalizacione mreže u Brusu i Blacu.

Time će se zaštititi akumulacija jezera Ćelije, sa kojeg se Rasinski okrug snabdeva pijaćom vodom. Drugi projekat iz oblasti ekologije je izgradnja sanitarne deponije regionalnig karaktera u Srnju. Pored opština iz Rasinskog okruga, zastupljeno je i Blace iz Topličkog okruga, a nosilac projekta je JKP 'Kruševac".

Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

Poboljšanje energetske efikasnosti je dospelo na listu prioriteta, a posebno novi izvori obnovljive energije. Dokle se stiglo u tom cilju?

"Pored izgradnje Regionalne sanitarne deponije, projekat predviđa izgradnju transfer stanica na nivou svake opštine - potpisnice ugovora. Rešavaju se imovinsko-pravni odnosi i očekujemo raspisivanje javnog poziva za poboljšanje energetske efikasnosti. Godine 2021. u pilot projektu opštine su usvojile neophodna dokumenta, pravila i uputstva. Za ovu godinu resorno ministarstvo je opredelilo znatno veća sredstva, a sve naše opštine su izrazile spremnost da učestvuju u sufinansiranju projekata.

Koncepcija samog projekta je da 25% sredstava daje ministarstvo, isto toliko i lokalna samouprava, a vlasnik objekta koji se energetski sanira 50%. Novina u odnosu na 2021. je da će devastirane opštine imati drugačiji odnos učešća i koji će biti znatno povoljniji za građane. Energetska sanacija obuhvata više vidova intervencija na objektima. Pored zamene stolarije, predmet sufinansiranja mogu biti i radovi na termoizolaciji, kao i izgradnja solarnih panela i toplotnih pumpi. Pitanje energetske efikasnosti je vrlo aktuelno u ovoj energetskoj krizi.

U meri koliko uštedimo energiju toliko su smanjene i potrebe za njenom proizvodnjom", zaključio je Ivan Anđelić, načelnik Rasinskog upravnog okruga.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track