NAGRADA "VITEZ OD ČARAPANIJE: Veliko priznanje za dr Slobodana Simića
Foto: UNS

NAGRADA "VITEZ OD ČARAPANIJE: Veliko priznanje za dr Slobodana Simića

Srbija -

Ovogodišnji "Vitez od Čarapanije", Slobodan Simić, ugledni doktor psihijatrije, satiričar, pesnik, dobitnik Zlatne kacige i drugih nagrada Festivala, prijatelj je i saradnik Kulturnog centra i grada Kruševca više od dve decenije. Učesnik je mnogih književnih večeri, tribina i saradnik časopisa "Putevi kulture".

Da pomenemo da je ovogodišnji vitez, Užičanin poreklom, uspešno povezao profesionalno zanimanje psihijatra i ovo drugo zbog kojeg ga odlikujemo, bavljenje satirom, i da je dobitnik gotovo svih značajnih nagrada iz te oblasti. Pomenućemo samo neke...

Osvojio je Nagradu Jovan Hadži-Kostić za novinsku satiru, zatim priznanje Radoje Domanović, Vibovu nagradu, pa čak i Specijalnu nagradu za aforizme u Torinu, u Italiji, 2016. godine.

A što se tiče bavljenja medicinom i psihijatrijom, reći ćemo da je primarijus dr Slobodan Simić učestvovao u više istraživačkih studija, objavljivao i izlagao radove u zemlji i inostranstvu i da radi kao psihijatar u Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu na mestu šefa Kabineta za sudsku medicinu.

A sad još malo o satiričaru Slobodanu Simiću. Njegovi dramski tekstovi izvođeni su u pozorištu i na televiziji. Piše aforizme, kratke priče, pesme, dramske tekstove i scenarija. Dela su mu prevedena na 12 stranih jezika. Zastupljen u preko 50 domaćih i stranih antologija i zbornika. Objavljivao u više od 70 domaćih i stranih novina i časopisa.

Pored objavljenih stručnih knjiga o depresiji i narkomaniji, Slobodan Simić je u proteklih par decenija lečio čitaoce i književnim radom. Tako možemo pobrojati desetak knjiga aforizama, zatim, do sad 7 objavljenih knjiga priča, drame koje su izvođene na televiziji, igrane u pozorištima u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, a objavio je i dve knjige poezije koje ga otkrivaju u novom svetlu kao lirskog pesnika posebne vrste. A to znači da se radi o talentu koji se ne zadržava na samo jednom usmerenju, već traga za novim dimenzijama kreativnog ispoljavanja.

I dodaćemo još nekoliko biografskih podataka. Slobodan Simić je član Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije i predsednik Beogradskog aforističarskog kruga.Oženjen je i ima dva sina. Živi u Beogradu.

Nagrade Festivala , kao i konkursne nagrade biće dodeljene na Završnoj večeri Festivala , 1. aprila 2022. godine ,kada se slavi i veliki jubilej 30 godina od osnivanja Međunarodnog festivala humora i satire "Zlatna kaciga".

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track