GOSPOĐA VERA JEDINA U SRBIJI MESI OVAKAV HLEB Mnoge su probale ali džaba! Pravi se 2 dana a recept je baš komplikovan! (FOTO)
Foto: Rina.rs

Domaćice, ovo je izazov

GOSPOĐA VERA JEDINA U SRBIJI MESI OVAKAV HLEB Mnoge su probale ali džaba! Pravi se 2 dana a recept je baš komplikovan! (FOTO)

Srbija -

Vera je za ovu vrstu hleba postala pravi majstor jer već postoji interesovanje i da se kupi pa joj nije teško da dnevno umesi i po nekoliko komada

TOPOLA - Brašno je prethodnih dana bilo najtraženija roba, rafovi su ispražnjeni a kilogrami i kilogrami nagomilani su u špajzovima u mnogim domovima.

REKLI SU MI NIKO TI TO U ŠUMADIJI NEĆE JESTI A SAD TOLIKO TRAŽE DA MI FALI PAPRIKA: Srbija priča o piti koju samo Vladica pravi!

Topola, Brašno, Vera Lazarević, Selo Vaganac
foto: Rina.rs

Da ne bi propalo najbolje rešenje je da domaćice zavrnu rukave i počnu da mese, a Vera Lazarević iz sela Vaganac kod Topole već godinama mesi hleb, ali ne onaj običan. Njen se pravi čitava dva dana, a receptura je kako kaže, poprilično komplikovana.

„Prethodnog dana zamesi se testo koje se razvlači i preklapa kao kada pravite salčiće. Što se više puta razvuče i preklopi lepši je. Takođe mu poseban ukus daje i domaći pravljeni kvasac koji je napravljen od ražanog brašna, to je pre svega jedan zdrav hleb, domaći i veoma ukusan“, kaže za Vera.

Topola, Brašno, Vera Lazarević, Selo Vaganac
foto: Rina.rs

Prema rečima ove vrsne domaćice, mnoge dame su pokušale da pripreme ovaj hleb, ali nisu uspele. Vera je za ovu vrstu hleba postala pravi majstor jer već postoji interesovanje i da se kupi pa joj nije teško da dnevno umesi i po nekoliko komada.

„Osim drugačijeg ukusa on je i vizuelno poseban. Retko gde možete videti hleb koji je ovako našaran i koji zahteva tako drugačije mešenje.

Testo koje smo prethodnog dana zamesili i obradili, prenoći u frižideru, a onda neposredno pred pečenje, izvadim ga iz korpice, prevrnem i sa te donje strane našaram, odnosno iscrtam ga, jer će za vreme pečenja da prepukne i onda kada ima svoje šare lepše će izgledati.

Topola, Brašno, Vera Lazarević, Selo Vaganac
foto: Rina.rs

Takođe se peče u poklopljenom sudu koji je zagrejan pred pečenje i sve to mu daje poseban izgled i divan ukus“, objašnjava Vera.

OSTATAK SRBIJE ZA OVU PITU SLABO ZNA ALI JAJČANIK S JUGA JE DELIKATES Retko zamiriše sokacima jer malo koja snajka ume da je umesi

Topola, Brašno, Vera Lazarević, Selo Vaganac
foto: Rina.rs

Ovako pripremljen hleb ostavlja svakoga bez daha, jer retko ko može biti imun na miris toplog hrskavog hleba koji je pripremljen u kuhinji i ispečen u zagrejanoj rerni čuvenog šporeta smederevca.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja