STIŽU SEMAFORI: Tri lozničke raskrsnice, u strogom centru grada dobijaju novu signalizaciju
Foto: Kurir/T.Ilić

STIŽU SEMAFORI: Tri lozničke raskrsnice, u strogom centru grada dobijaju novu signalizaciju

Srbija -

LOZNICA - Na još tri lozničke raskrsnice, u strogom centru grada, kod Tehničke, SŠ ‘’Sveti Sava’’ i Ekonomske škole kao i na Vladića brdu ( šabački put), kod skretanja ka Lagatoru, biće postavljeni semafori, čime se nastavlja ulaganje lokalne samouprave u povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić. Ovaj posao bio je najavljen za minulu godinu, ali se, pošto su te raskrsnice na deonicama gde je upravljač JP ‘’Putevi Srbije’’, postupak dobijanja neophodnih dozvola nešto više odužio.

- Nastojimo da povećamo bezbednost u saobraćaju i cilj nam je da emaforskom signalizacijom regulišemo što više raskrsnica u gradu. Do sada je u gradu semafore imalo osam raskrsnica, a biće još tri. Dve su u centru grada, na frekventim mestima, kod srednjoškolskog parka, mesta gde su sve četiri srednje škole, a treća je na Vladića brdu.

Loznica, Semafori
foto: Kurir/T.Ilić

Za postavljanje semafora na tim mestima potrebna je saglasnost JP ‘’Putevi Srbije’’. Grad je raspisao javni poziv, izabrao izvođača koji je projektno rešenje dostavio ‘’Putevima Srbije’’ na saglasnost, ali su imali određene zahteve koje je trebalo ispuniti. Ovih dana napokon očekujemo dobijanje njihove saglasnosti, a onda i rešenje o izvođenju radova od Ministarstva saobraćaja – pojasnio je Đokić i dodao da je na te tri raskrsnice vrednost radova više od deset miliona dinara.

Osim toga skoro sve važnije lozničke saobraćajnice i trgovi su rekonstruisani, a uporedo sa regulacijom dinamičkog saobraćaja radi se i na regulaciji ‘’mirujućeg’’. Pored škola gde je veća frekvencija saobraćaja urađeni su trotoari, zaštitne ograde, gde ima uslova postavljeni ležeći policajci, saobraćajnice pored škola biće ‘’pokrivene’’ kamerama, gde je moguće biće instalirani video – portali koji obaveštavaju vozače o većem prisustvu đaka kao što je to već urađeno pored nekoliko osnovnih škola.

Loznica, Semafori
foto: Kurir/T.Ilić

U planu su i kamere koje mere brzinu kretanja vozila na šabačkom, valjevskom putu i Ulici Republike Srpske, prilaznim saobraćajnicama gradu, kakva se već nalazi na putu Loznica-Banja Koviljača.

Đokić kaže da je malo lokalnih samouprava koje kao Loznica imaju donetu Strategiju o bezbednosti u saobraćaju, a u saradnji sa Saobraćajnim fakultetom i urađenu Studiju o saobraćaju. Osim semafora u Bulevaru Dositeja Obradović, koji su kompletno rekonstruisani krajem 2020, i onih u Ulici vojvode Mišića, Loznica ih nije imala više sve do kraja pretprošle godine kada su ‘’stigli’’ na dve raskrsnice na Lagatoru, a pre godinu dana na isti način regulisan je i saobraćaj kod zelene pijace u Banjskom šoru.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track