ITALIJANSKA KOMPANIJA AUNDE GRADI I TREĆI INDUSTRIJSKI POGON U JAGODINI Palma: Vrtić za decu radnika i frizerski salon za žene
Foto: Palma plus/D.M.

svetski prozivođač presvlaka za automobile

ITALIJANSKA KOMPANIJA AUNDE GRADI I TREĆI INDUSTRIJSKI POGON U JAGODINI Palma: Vrtić za decu radnika i frizerski salon za žene

Srbija -

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo, generalni direktor kompanije AUNDE Srbija Anino De Venecia i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma položili su danas kamen temeljac za novi, treći pogon, italijanske kompanije AUNDE, jednog od najpoznatijih svetskih prozivođača presvlaka za automobile.

"O ekonomskim odnosima između Italije i Srbije najbolje govori podatak da je prošle godine postignut apsolutni rekord u trgovinskoj razmeni između dve zemlje i on iznosi 4.100.000 000 evra, iako je i prošla godina bila pandemijska godina sa otežanim uslovima poslovanja. Nakon što je Italija 1. marta ove godine ukinula sve restriktivne mere ulaska, zbog pandemije, očekujem još bolju trgovinsku razmenu između Italije i Srbije”, izjavio je ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo.

Dragan Marković Palma
foto: Palma plus/D.M.

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma najavio je jednu novinu u razvoju industrijskih zona, pre svega u cilju pomoći porodicama.

"Imajući u vidu da je 140 beba rođeno samo od roditelja zaposlenih u fabrici AUNDE u Jagodini, te da u ovoj kompaniji od zaposlenih 86 odsto su žene, grad Jagodina će u industrijskoj zoni u Jagodini izgraditi vrtić i frizerski salon za žene. Na taj način želimo da olakšamo život porodicama, čiji članovi rade u fabrikama u industrijskoj zoni i tako će im biti mnogo lakše. Ove godine se u industrijskoj zoni u Jagodini otvaraju još dve nove fabrike, jedna je austrijske kompanije “Šibel”, a druga je nova fabrika nemačkog “Fišera” tako da će ukupno do kraja ove godine u Jagodini biti 14 fabrika stranih investitora sa oko 3 000 radnika. Zato ćemo izgraditi vrtić za decu radnika iz svih tih fabrika. Moja molba i rukovodstvu kompanije AUNDE i svim ostalim stranima investitorima je da malo povećaju plate radnicima”, rekao je Marković.

On je podsetio da Jagodina ima veći suficit nego svih ostalih 5 opština Pomoravskog okruga zajedno, da se suficit danas računa od realnih prihoda, od proizvodnje, a ne, kako je rekao, kao pre 10 i više godina kada je tadašnja vlast suficit računala od prodatih fabrika.

Olivera Jocić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, izjavila je da je Italija danas treći trgovinski partner Srbije, a da je AUNDE jedan od 10 najvećih italijanskih izvoznika iz Srbije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja