VERUJE SE DA SE U OVOJ SRPSKOJ SVETINJI NALAZI IZVOR LEKOVITE VODE: Kroz istoriju manastir su hodočastili mnogi hrišćani (FOTO)
Foto: Kurir/T.S.

VERUJE SE DA SE U OVOJ SRPSKOJ SVETINJI NALAZI IZVOR LEKOVITE VODE: Kroz istoriju manastir su hodočastili mnogi hrišćani (FOTO)

Srbija -

Manastir Palja nalazi se u selu Palja, između Vlasinskog jezera i Klisure, na oko 50 kilometara udaljenosti od Surdulice. Pripada Eparhiji vranjskoj, Srpske pravoslavne crkve.

Manastir leži na 950 metara nadmorske visine, na levoj obali reke Medenice.

Vranje, Manastir Palja
foto: Kurir/T.S.

"Upoznaj svoju zemlju da bi je više voleo ! Slogan koji sam slušala još tokom školovanja, ali sada u ovim godinama , posle tolikih putovanja i tolikih godina provedenih u inostranstvu , ja ne samo što više volim svoju zemlju , svoj dom , svoju rodbinu i prijatelje , ja stvarno imam želju da što više provedem i vidim i ona mesta u mojoj Srbiji za koja sam samo čitala ili samo slušala o njima", ovim rečima S.S. inženjer građevine započinje za Kurir priču o poseti manastiru Palja.

Vranje, Manastir Palja
foto: Kurir/T.S.

Dugi niz godina sa suprugom se bavi građevinom. Svoj rad započeli su u Srbiji, a nastavili u Moskvi. Boravak u Srbiji kojoj se uvek rado vraća iskoristila je da obiđe Vlasinsko jezero. Manastir Palja je posetila po preporuci.

Vranje, Manastir Palja
foto: Kurir/T.S.

"Tako je bilo ovog vikenda, na preporuci gospođe Anke, medicinske sestre u penziji na Vlasini Rid, ja sam obišla manastir Palja koji je jedan od najstarijih manastira u tom kraju, a izvor lekovite vode u njegovom podvorju je veruje se, dobar za lečenje vida. Zahvaljujući toj našoj heroini, mogu slobodno da je tako nazovem, jer njenu životnu priču o njenom radu u tom Vlasinskom kraju , pružanju pomoći u tim bespućnim mahalama, žiteljima, kao i prilikom rađanja dece , njihovog vakcinisanja i ukazivanja pomoći prilikom povreda, ujeda insekata i otrovnica, vađenju krpelja, sa divljenjem i velikom pažnjom sam saslušala. Odrasla sam na Vlasini, a nisam imala prilike da obiđem taj manastir i saznam nešto više o njemu. Tako se složilo ove nedelje, uspela sam da ostvarim preporuku gospođe Anke i obiđem taj manastir", navodi S.S.

U selu Palja, 50-ak kilometara od Surdulice, nalazi se manastir Vavedenja Presvete Bogorodice, za koji se ne zna tačno kada je podignut i ko ga je podigao.

Vranje, Manastir Palja
foto: Kurir/T.S.

Prema narodnom predanju smatra se da potiče iz IX veka (tačnije 818. godine), a da je obnovljen u XIII veku. Obnovili su ga Dejanovići, a bugarski egzarhisti dozidali su pripratu krajem XIX veka, tačnije posle Berlinskog kongresa 1878. godine. Leži na levoj obali reke Jerme (Paljevice) koja se uliva u Nišavu i pripada crnomorskom slivu.

Vranje, Manastir Palja
foto: Kurir/T.S.

Hram je jednobrodan, sa oltarom, dve bočne apside polukružnog oblika i pripratom. Najstariji deo crkve je pokriven kamenim pločama, a priprata i bočne apside ćeramidom. Freskopisan je, a na spoljnom zidu se nalazila drvena ploča ispisana staroslovenskim pismom. Bugari su, gradeći pripratu, premalterisali srenjevekovne vizantijske freske neprocenjive vrednosti i na novom malteru naslikali nove vrlo niskog kvaliteta. Manastir se sam izdržavao, tokom istorije bio je i muški i ženski, a monaha je u njemu bilo do balkanskih ratova. Posle I svetskog rata u njemu nema više monaha i takvo stanje ostaje do danas.

Vranje, Manastir Palja
foto: Kurir/T.S.

Ruski kozaci, kako Kurir saznaje bili su gosti manastira Palja 20. januara ove godine, na dan kada SPC slavi Svetog Jovana.

Vranje, Manastir Palja
foto: Kurir/T.S.

Sve je više mladih koji pohode srpske svetinje pa i manastir Palja, kaže na kraju naša sagovornica.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track