DRAGANU IZ TOPOLE TRAKTOR UMESTO NA NAFTU IDE NA ZEJTIN! Kad on pođe na njivu da ore, celo selo miriše na krofne i palačinke FOTO
Foto: RINA

Dovitljivi poljoprivrednici IZ SRBIJE

DRAGANU IZ TOPOLE TRAKTOR UMESTO NA NAFTU IDE NA ZEJTIN! Kad on pođe na njivu da ore, celo selo miriše na krofne i palačinke FOTO

Srbija -

TOPOLA - Visoka cena nafte naterala je poljoprivrednike pre nekoliko godina da umesto u kuhinji suncokretovo ulje koriste u njivi. Imajuću u vidu trenutnu situaciju, mnogi poslovi u polju će se i ove sezone najverovatnije završiti zahvaljujući zejtinu koji će se naći u rezervoaru poljoprivrednih mašina.

"Sada je cena litre nafte i litre ulja skoro izjednačena, ali najbliža pumpa je od mog sela udaljena oko 30 kilometara, tako da mi je isplativije da sipam jestivo ulje u rezervoar. Kupim ga u najbližoj prodavnici i na to ide moja mašina.

Topola, Dragan Jovanović, jestivo ulje, ulje, gorivo, traktor
foto: RINA

Na taj način su na mom imanju obavljeni prvi prolećni radovi i priprema za setvu", kaže za RINU poljoprivrednik Dragan Jovanović iz Topole.

Dragan Jovanović, Topola, ulje, jestivo ulje, gorivo
foto: RINA

On dodaje da je potrošnja ista tako da traktor radi bez promene. Mašine su se uspešno prilagodile novom energentu, rad motora je isti samo se umesto neprijatnog mirisa nafte za vreme rada traktora sada širi miris zagrejanog ulja nalik onom iz kuhinje za vreme pripreme ručka.

SAVO IZ STANIŠIĆA RADI ONO ŠTO VOLI, A USPUT LEPO I ZARADI: Kilogram ceni 10 evra i to nije malo, a svu mu robu razgrabe (FOTO)

„Od kada koristim zejtin umesto nafte nisam imao nikakvih problema u radu traktora . Jedino što je zanimljiv miris koji se širi poljima dok se obrađuje zemlja. Na par stotina metara oko traktora se oseća miris sagorelog ulja koji neodoljivo podseća na miris koji osetimo kada neko u komšiluku prži palačinke ili krofne tako da se oko mene dok orem sakupi sve što ima šakala i lisica u tom delu atara“, rekao je Jovanović.

1 / 4 Foto: RINA

Način korišćenja kao i računica seljacima su savršeno jasni. Posao u polju možda čak i lakše ide jer miris ulja drži stomak sitim.

Dragan Jovanović, Topola, ulje, jestivo ulje, gorivo
foto: RINA

"Ni ja ne ogladnim kao ranije, jer mi se sve čini da stiže hrana pa posao ide lakše", zaključuje kroz osmeh ovaj poljoprivrednik.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja