PODIGNUT SPOMENIK PATRIJARHU GERMANU: Spomen obeležje u čast nekadašnjeg patrijarha podignuto u porti crkve Vaznesenja Gospodnje
Foto: Kurir/Ž.M.

PODIGNUT SPOMENIK PATRIJARHU GERMANU: Spomen obeležje u čast nekadašnjeg patrijarha podignuto u porti crkve Vaznesenja Gospodnje

Srbija -

KRUŠEVAC - U porti crkve Vaznesenja Gospodnje, u pomoravskom selu Velikoj Drenovi podignut je spomenik patrijarhu Germanu, rad akademskog vajara i profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beeogradu Dragoljuba Dimitrijevića, a blagoslov je dao Episkop kruševački gospodin dr David (Perović).

Spomen obeležje je izliveno u bronzi, visoko je tri metra, biće svečano otkriveno 27. marta, u okviru manifestacije "U slavu kalema", a osveštavanje je planirano za 12. avgust. Patrijarh German (Đorić) bio je 43. poglavar Srpske prvoslvne crkve. Rođen je 19. avgusta 1899. u Jošaničkoj Banji. Osnovnu školu je pohađao u Velikoj Drenovi (gde je i detinjstvo proveo) i Kruševcu, Bogosloviju u Beogradu i Sremskim Karlovcima, a diplomirao je na Pravoslavno bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Patrijarh German, Velika Drenova, spomenik
foto: Kurir/Ž.M.

Zamonašio se u manastiru Studenica i dobio ime German. Obavljao je dužnosti glavnog sekretara Svetog arhirejskog Sinoda SPC, episkopa budimskog i episkopa žičkog. Patrijarh SPC postao je 1958. godine i na patrijaršijskom tronu je proveo 32 godine, sve do 1990. kada ga je nasledio Patrijarh Pavle.

Preminuo je 1991. godine, a saahranjen je u Crkvi Svetog Marka u Beogradu. Patrijarh German je imao velike zasluge za SPC u vrlo teško vreme komunizma u Jugoslaviji. Obnovljen je Manastir Žiča, a svi važniji hramovi SPC stavljeni su pod zaštitu republičkih i pokrajinskih zavoda zavoda za zaštitu pomenika kulture. Zalagao se za otvaranje bogoslovije i za izdavanje crkvenih listova i za versko prosvećivanje svoga naroda. Obnovio je rad Bogoslovije u Manastiru Krki, obezbedio je dozvolu za nastavak gradnje Hrama Svetog Save (1984) i započeti su radovi (1985), a za taj poduhvat je 88 puta pisao zahteve i imao sastanke sa nosiocima državne vlasti. Zasluge Patrijarha Germana i za Veliku Drenovu su velike.

Patrijarh German, Velika Drenova, spomenik
foto: Kurir/Ž.M.

- Patrijarh German je obezbedio dozvolu za izgradnju Crkve Svetog aznesenja Gospodnjeg i sav potreban novac i arhitektu i kamenoresce za projekat, a blagoverni narod je pomagao u građevinskom materijalu, radu i hrani za radnike. Crkva je osvećena 1962, a 2012. je proslavljeno pola veka od tog događaja kada je postavljena i spomen ploča u bakrorezu njemu u čast, kaže protojerej Miroslav Mihajlović.

Starešina ove crkve kaže da je pre deset godina pokrenuta inicijativa za uređenje porte ove crkve.

- Razmišljalo se rekonstrukciji starog parohijskog doma, koji je sagrađen 1813. godine kao jedna od prvih petnaest škola u Karađorđevoj Srbiji. Predložio sam da se podigne spomenik Patrijarhu Germanu i novi parohijski dom koji će nositi njegovo ime.

Patrijarh German, Velika Drenova, spomenik
foto: Kurir/Ž.M.

Gerasim Atanasković, predsednik SO Trstenik, je predložio da se podigne veliki spomenik, sličan kao Kneginji Milici u Trsteniku, koji je uradio Dragoljub Dimitrijević. Ja sam mislio da treba da bude poprsje, a Gerasim je izneo mišljenje o velikom spomeniku i krenuli smo u akciju. Čelnik lokalnog parlamenta izneo je ceo projekat, a u akciju su bili uključeni Opština Trstenik, Udruženje preduzetnika i Crkvena opština Velika Drenova. Vrednost Spomenika je 30.000 evra, za izgradnju Doma do sada je utrošeno 40.000 evra, a neophodno je obezbediti još 10.000 evra. Organizacioni odbor, kao Crkveni odbor na čelu sa Vučom Jaćovićem je odlično radio i ceo posao je uspešno završen.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track