VRATILE SE RODE! ZIMI JE DOŠAO KRAJ, PRVOJE SLETEO U GNEZDO: Mi u Tarašu verujemo da nam one donose decu (FOTO)
Foto: Printscreen/RTS

VRATILE SE RODE! ZIMI JE DOŠAO KRAJ, PRVOJE SLETEO U GNEZDO: Mi u Tarašu verujemo da nam one donose decu (FOTO)

Srbija -

Mužjak bele rode Prvoje, deseti put zaredom, prvi se vratio u svoje gnezdo u Tarašu kod Zrenjanina, i na taj način označio, po verovanju meštana, kraj duge zime i dolazak proleća. Rodama su se i ovaj put najviše obradovali najmlađi.

Za razliku od prethodnih godina, ovoga proleća Prvoje je, u Taraš doleteo sa dve pratilje, ali one su produžile dalje, da u još nekom vojvođanskom selu obraduju najmlađe.

Prvoje, roda, Taraš
foto: Printscreen/RTS

"Desetu godinu zaredom ove godine slavimo jubilej njegovog dolaska i svi se radujemo u selu", kaže Aleksandra Cucić Marovac, predsednik udruženja "Taraške rode".

Taraš, banatsko selo koje je 2015. godine proglašeno za Evropsko selo roda, i dalje spada u mesta sa najviše gnezda belih roda.

Kako navodi predsednica Udruženja, broj gnezda u Tarašu varira. Prošle godine je bilo 30 parova, pre toga 38, a 2019. bilo ih je samo 26. Međutim, sada se polako povećava.

Prvoje, roda, Taraš
foto: Printscreen/RTS

"Meni, suprugu i našoj porodici, ali eto, da kažem meni i suprugu, rode su donele dve divne devojčice, i sada da kažem, pre mesec i po dana jednog divnog dečaka. Mi u Tarašu verujemo da nam rode donose decu", u šali navodi Aleksandra.

U čast dolaska prvih roda, već sedmu godinu u selu se, u organizaciji Udruženja građana "Taraške rode", vrtića i osnovne škole, održava manifestacija.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track