MILAN U KOLUTU IMA PRIVATNI ZOO VRT: Jednom mu pobegao medved, našao ga u diskoteci kako pije sok (FOTO)
Foto: Printscreen/RTS

MILAN U KOLUTU IMA PRIVATNI ZOO VRT: Jednom mu pobegao medved, našao ga u diskoteci kako pije sok (FOTO)

Srbija -

U Kolutu, malom selu blizu mađarske granice, na dvadesetak kilometara od Sombora, nalazi se prvi privatni zoološki vrt u nekadašnjoj Jugoslaviji. Na imanju od oko sedam i po hektara Milan Mirić napravio je, pre više od 30 godina, pravi rezervat prirode u kojem danas živi oko 700 životinja, najviše ptica, od kojih dvadesetak ne postoji nigde u okruženju.

Prvo je samo donosio životinje u porodično dvorište da ih leči i brine o njima. Onda je životinja bilo sve više, a prostora sve manje, pa je Milan napravio svoj zoološki vrt. Sadio je drveće, kupovao placeve kako bi proširio vrt, sa željom da sve brojnijim životinjama bude lepo.

- Nikad kraja čuđenju. Pa gde ćeš zoološki vrt. Ko još drži zoološki vrt. Niko se time nije još bavio. Jesi ti lud. Pa hoćeš medvede ovde držati - rekao je Milan Marić, vlasnik zoo vrta objašnjavajući da su to bili komentari meštana.

Zoo Vrt, Kolut, Milan Mirić
foto: Printscreen/RTS

Dodaje da kad se odrekneš nekih drugih stvari u životu i ostvariš svoj san imaš svoj zoološki vrt.

Danas se ovde nalaze životinje iz celog sveta. Flamingosi, medvedi, retke vrste papagaja. Milan je i vlasnik i radnik, prodavac karata i veterinar. Punih trideset godina nije otišao ni na odmor, ni na bolovanje. Jednom mu je pobegao i medved.

Zoo Vrt, Kolut, Milan Mirić
foto: Printscreen/RTS

"Medved je završio na granici sa Hrvatskom, a jedan Hrvat je video tokom noći medveda i prijavio policiji.U policiji kažu: "Kakav medved noću u Vojvodini vi ste pijani. I sledeći putnik naiđe i potvrdi da je i on video medveda.Pozovu mene, da u dva sata ujutru odem u diskoteku u koju je ušao medved. Kada sam stigao vidim da medved pije koka kolu i da se ljudi slikaju sa njim", rekao je Milan Marić.

Zoo Vrt, Kolut, Milan Mirić
foto: Printscreen/RTS

Pored svih problema i odricanja, nikada se ne bi, kako kaže Milan, menjao ni sa kim, a, čini mu se ni drugi sa njim. Posetilaca najviše ima od aprila do oktobra. Dani kada nema nikoga, kaže Milan, prava su retkost. Kada otopli, u proleće, najviše dolaze đaci iz Sombora i okoline, često svrate i ljubitelji prirode, ali i svi oni koje put ovde slučajno nanese.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track