DOK DRUGE ŽENE DOBIJAJU CVEĆE IVANA JE DOBILA TAKTOR: Ne beži od najtežih poslova! Bez traktora na selu ste kao bez auta u gradu
Foto: RINA

DOK DRUGE ŽENE DOBIJAJU CVEĆE IVANA JE DOBILA TAKTOR: Ne beži od najtežih poslova! Bez traktora na selu ste kao bez auta u gradu

Srbija -

Jedan od najpoznatijih poljoprivrednih krajeva u Srbiji svakako je ivanjički u kom je srpsko crveno zlato posađeno na čak 1500 hektara. Proizvođači maline uveliko su u svojim zasadima gde obavljaju prve proloćne radove, nadajući se dobroj sezoni.

Ipak, ove godine sunce ih je ogrejalo još pre vrelog jula kad je berba u jeku, jer su u Ivanjicu stigli novi traktori. Ključevi za 12 poljoprivrednih mašina uručeni su vlasnicima, a kroz Projekat za konkuretnu poljoprivredu koji se realizuje u saradnji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke biće ih uručeno ukupno 82.

traktor, Ivanjica, Ivana Pantelić
foto: RINA

"Posla na selu uvek ima mnogo. Osim malina imamo i površine pod krompirom i žitom. Prvo sam čekala da muškarci završe te teže poslove, ali onda sam prelomila i odlučila sve sama da savladam kada je u pitanju rukovanje tom mašinom. Bez traktora na selu ste kao bez automobila u gradu, samo sa njim možete ući u malinjak ili u njivu sa krompirom u pripremiti njive kako bi bile rodne. To što smo dobili traktor preko subvencija za nas je od velike koristi, sami ga nikad ne bi mogli kupiti", priča za RINU vredna Ivana Pantelić iz sela Brezova.

traktor, Ivanjica, Ivana Pantelić
foto: RINA

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetska banka daju 50 odsto ukupne vrednosti mašine, 40 odsto vrednosti dolazi od kreditnog finansiranja u saradnji sa poslovnim bankama, a 10 odsto učešća daju sami poljoprivrednici. Inicijativa je pokrenuta od strane Aocijacije malinara Srbije.

"Pre desetak godina mi nismo imali sredstava ni da kupimo rezervne gume za naše traktore, uslovi su bili preteški i zato smo izlazili na ulice. Sada se mnogo toga promenilo, konačno smo naišli na razumevanje lično ministra, a zatim i svih njegovih saradnika. Osetili smo da više nismo sami i zato danas malinari ne dobijau batine na protestima. Zahvaljujući dobroj saradnji, uloženom trudu i ovakvim subvencijama imamo sa čim da obrađujemo zemlju i zato dugujemo ogromnu zahvalnost, jer su na taj način mnogi malinjaci spaseni", rekao je Dobrivoje Radović predsednik Asocijacije malinara Srbije.

traktor, Ivanjica, Ivana Pantelić
foto: RINA

Od 2017. godine, po uredbi resornog ministarstva do sada je u Ivanjicu stiglo 100 novih traktora, što je vetar u leđa svim poljoprivrednicima. Tu nije kraj jer će nove mašine obavljati poslove i narednih godina.

"Ivanjica će preći broj od preko 200 novih traktora, koji su ljudi kupili uz pomoć subvencija, a druga stvar jeste da je ovo prvi skup ovog tipa. Pre 2012. godine, malinare smo najviše viđali na ulicama, a sada se nalazimo na ovakvom jednom skupu koji treba da bude ponos svih nas. Nadam se da nećemo stati na ovom broju od 82 traktora za ovu godinu, da ćemo nastaviti”, rekao je Momčilo Mitrović, predsednik opštine Ivanjica.

traktor, Ivanjica, Ivana Pantelić
foto: RINA

Da bi traktori dobro radili i dugo služili, novi vlasniici su ih i osveštali pre nego što ih upale i sa njima krenu u malinjak ili njivu.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track