SVETSKI FESTIVAL HUMORA I SATIRE: Velika međunarodna kulturna manifestacija održana u Kruševcu
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

SVETSKI FESTIVAL HUMORA I SATIRE: Velika međunarodna kulturna manifestacija održana u Kruševcu

Srbija -

Međunarodni Festival humora i satire "Zlatna kaciga" je planetarna manifestacija i jedan od najznačajnijih srpskih festivala u ovoj oblasti. Ove godine Festival slavi jubilej - trideseti po redu, a održan je na Svetski dan šale i rođendan najvećeg srpskog komičara svih vremena Miodraga Petrovića Čkalje, rođenog u Kruševcu.

Povodom 30-og jubilarnog Festivala “Zlatna kaciga” održana je Radionica karikature za decu i mlade, kao i druženje sa nagrađenim karikaturistima, koji su na licu mesta crtati karikature posetilaca Festivala, zatim je otvorena tradicionalna izložba nagrađenih i karikatura iz užeg izbora radova u Galeriji KCK, a program završne večeri Festivala održan je u Bioskopu “Kruševac”.

Na međunarodni javni konkurs prijavilo se 225 autora i to 187 za karikaturu i 38 za pisanu formu iz 46 zemallja sveta, koji su poslali 453 karikatura, 20 priča, 23 pesme i 715 aforizama. Stručni žiri je odabrao najbolje radove koji se nagraduju Zlatnom kacigom za najbolju karikaturu, priču, pesmu i aforizam. Zahvalnica za uspešnu višegodišnju saradnju pripala je Gradu Kruševcu, koju je primila gradonačelnica Jasmina Palurović iz ruku direktorke KCK Violete Kaplarević.

Priznanje Vitez od Čarapanije (počasni građanin Kruševca) dodeljuje se osvedočenom prijatelju grada. Ovogodišnji slavodobitnik je psihijatar i književnik dr Slobodan Simić iz Beograda, kojem će priznanje biti naknadno uručeno.

Nagradu za najbolju priču osvojio je Dragiša Pavlović Rasinski iz Kruševca, za pesmu Srba Takić iz Vlasotinca, za aforizam Đokica Miljković iz Novog Sela, a tradicionalna nagrada “Rade Brka” za kratku pisanu formu sa specifičnim humorom moravskog podneblja pripala je Marku Samardžiji iz Bačkog Dobrog Polja.

Pobednik konkursa za karikaturu je Bendžamin Ale Ali iz Irana, drugoplasirani je Muhamed Đerlek iz Novog Pazara, treće mesto je pripalo Damiru Novaku iz Hrvatske, a najbolja u karikaturi do 18 godina je Viktorija Gurkova iz Bugarske. U okviru Festivala, kao legat velikog majstora karikature Aleksandra Klasa dodeljuje se i priznanje Klasovo majstorsko pero. Odlukom prethodnih dobitnika, nagradu je dobio Jugoslav Vlahović iz Beograda.

Pored glavnih nagrada, Festival dodeljuje i Nagradu za životno delo, koja je namenjena istaknutim stvaraocima u svim oblastima društvenog života, rođenim u Kruševcu i okolini. Ovogodišnji dobitnik je prof. dr Zoran Avramović, istaknuti sociolog kulture se zahvalio na velikoj nagradi organizatoru Festivala - KCK i gradu Kruševcu.

- Nagrada za životno delo predstavlja bilans onoga šta smo uradili i stvorili. Shvatanje života određuje vrstu dela i obima. Moje delo obuhvata nekoliko tema, uglavnim sam se bavio obrazovanjem i kulturom u širem smislu reči, a posebno srpskim nacionalnim identitetom. Utvrdio sam da književnost, uz SPC, ima najveći značaj. Ova nagrada se može povezati sa mojim radom “Humorna slika društva u srpskoj književnosti”. U tom radu sam otkrio da su u okviru srpskog tragizma tokom 19. veka, u njegovoj sredini, procvetali humor i satirična književnost. Ta činjenica je neobična, a možda je po tome srpska književnost drugačija od drugih nacionalnih literatura. Ona je ujedinila humorno i tragično. Podsetiću na Steriju, Zmaja, Lazu Kostića, Domanovića, a treba podvući i činjenicu da je izlazio i veći broj satiričnih časopisa. Dakle, dobitnik ove nagrade je ispunio svoj životni smisao, zakljućio je profesor dr Zoran Avramović, ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno delo međunarodnig Festivala humora i satire “Zlatna kaciga” iz Kruševca.

(Kurir.rs/Ž. Milenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track