KRAGUJEVČANI UŽASNUTI A TOLIKO SU STRADALI U II SVETSKOM RATU Naci-simbol osvanuo u parku, grafit Kju kluks klana obrisan (FOTO)
Foto: Shutterstock

osuda vandalskog čina

KRAGUJEVČANI UŽASNUTI A TOLIKO SU STRADALI U II SVETSKOM RATU Naci-simbol osvanuo u parku, grafit Kju kluks klana obrisan (FOTO)

Srbija -

KRAGUJEVAC - U Kreativnom parku, omiljenom mestu za igru i druženje najmlađih Kragujevčana, jutros je na jednoj od sprava osvanuo natpis sa rasističkom porukom i nacističkim simbolom.

Kako je saopšteno iz gradske uprave, grad Kragujevac osuđuje ovaj vandalski čin i poručuje da su sloboda, demokratija, ravnopravnost i poštovanje različitosti vrednosti na kojima se zasniva zdravo uredjenje jedne zajednice, grada i države.

"Zato je nedopustivo da danas, bilo gde u gradu, a pogotovo na mestu gde stasavaju nove, mlade generacije, neopterećene prošlošću i mržnjom, 'kreatori' ovih poruka, svesno ili nesvesno, daju primer nedoličnog, nasilničkog i vandalskog ponašanja", navedeno je u objavi na sajtu gradske uprave.

Sportsko privredno društvo "Radnički" koji vodi brigu o Kreativnom parku, reagovao je odmah i očistio natpis.

Obrisani rasistički grafiti

Rasistički grafit sa porukom Kju Kluks Klana, "bela moć" (white power) i nacističkim simbolom kukastog krsta, ispisani na jednoj od sprava u kragujevačkom Kreativnom parku, uklonjen je rano jutros. Kreativni park se nalazi u neposrednoj blizini Spomen parka Kragujevački oktobar, posvećenog civilnim žrtvama fašističkog streljanja u jesen 1941. godine.

Skupština grada Kragujevca osudila je ovaj vandalski čin i istakla da ti simboli podsećaju na najveća stradanja čovečanstva u prošlom veku, i nose poruke mržnje i netolerancije. U saopštenju izdatom tim povodom se navodi da grad Kragujevac osuđuje ovaj vandalski čin i poručuje da su "sloboda, demokratija, ravnopravnost i poštovanje različitosti vrednosti na kojima se zasniva zdravo uređenje jedne zajednice, grada i države".

Zato je nedopustivo da danas, bilo gde u gradu, a pogotovo na mestu gde stasavaju nove, mlade generacije, neopterećene prošlošću i mržnjom, kreatori ovih poruka, svesno ili nesvesno, daju primer nedoličnog, nasilničkog i vandalskog ponašanja, navodi se u saopštenju Skupštine grada Kragujevca.

Kurir.rs/Beta/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track