NE SPALJUJTE NIŠTA NA OTVORENOM PROSTORU! Umesto apela novčane kazne
Foto: Kurir/T.I.

povećan broj požara

NE SPALJUJTE NIŠTA NA OTVORENOM PROSTORU! Umesto apela novčane kazne

Srbija -

Zbog nesavesnih građana koji ne poštuju zabranu spaljivanja na otvorenom loznički vatrogasci imaju povećan broj intervencija. Prema nezvaničnim informacijama svakodnevno zbog toga na teren idu po dva, tri puta, a kada je lepo vreme, vikendima je to bilo i po pet u jednom danu. Pošto apeli nisu dali rezultata ovih dana se prešlo na pisanje novčanih kazni osobama koje krše zakon.

Danas se oglasilo Odeljenje za vanredne situacije u Šapcu i saopštenjem ponovo upozorilo građane da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje na otvorenom prostoru. Kako je navedeno zakonom je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to vidno obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara, a podsećaju da je takođe zabranjeno na otvorenom spaljivanje ostataka strnih useva, smeća i biljnih ostataka.

vatrogasci, požar
foto: Kurir/T.I.

Osoba koja izazove požar dužna je da u skladu s posebnim propisom vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije. Zakonom su predviđene i novčane kazne od 10.000 do 50.000 dinara za prekršaj koje učini fizičko lice ako loži otvorenu vatru u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume i spaljuje ostatke strnih useva, smeće i biljne ostatke na otvorenom. Kako se naglašava nadzor nad primenom Zakona o zaštiti od požara obavlja Ministarstvo unutrašnjih poslova, a radi suzbijanja spaljivanja na otvorenom prostoru, biće ispitani svi uzroci požara, a počinioci procesuirani. U saopštenju se navodi da je najčešći uzročnik šumskih požara ljudski faktor, u više od 95 odsto slučajeva kao i da se spaljivanjem obala i biljnih ostataka na njivama smanjuju prinosi.

Redovni apeli i opomene da se ništa ne spaljuje na otvorenom nisu imale dovoljno efekta, a možda će udar na džep neodgovorne osvestiti da promene loše navike i spreče požare koji mogu dovesti do ljudskih žrtava i velike materijalne štete koja tom prilikom nastaje.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track