ZBOG KAMENA LJUBAVI I STRANCI KREĆU PUT SRBIJE: Veruje se da MAGIČNA STENA kod Sokobanje daje čvrstinu braku i vezama!
Foto: Shutterstock, Profimedia

PREDANJE

ZBOG KAMENA LJUBAVI I STRANCI KREĆU PUT SRBIJE: Veruje se da MAGIČNA STENA kod Sokobanje daje čvrstinu braku i vezama!

Srbija -

Izletište Očno nalazi se na planini Ozren, udeljeno svega 5 kilometara od Sokobanje. Na obroncima planine Ozren nalaze se bolnice za lečenje plućnih i očnih bolesti, koje su sagrađene na proplancima okruženim gorostasnim četinarima i bukovom šumom.

Ovo izletište je poznato kao najpoželjnija destinacija kako meštanima Sokobanje, tako i turistima. Najzanimljiviji detalj na ovom izletištu, koje je okruženo šumom je stena koja se nalazi na sredini izltišta. Ovu stenu nazivaju i Kamen ljubavi.

Kamen ljubavi, Soko Banja, Ozren planina
foto: Shutterstock

Dugo se prepričavalo po sokobanjskom kraju da se još na rođenju znalo da će mali Veljko biti junak. Neustrašiv i hrabar je bio, ali s devojkama nije umeo. U srcu mu je bio samo jatagan sve dok sa Čučuk-Stanom nije stigao na Ozren. Naime, legenda kaže da je hajduk Veljko stalno izmicao Stani, ali su ga njena volja, neustrašivost i upornost doveli pred kamenu stenu.

Po narodnom verovanju par treba da napravi tri kruga oko stene, zatim se popne na nju kako bi ostao u ljubavi do kraja života. Kako se ovaj kamen našao baš na sredini livade niko ne zna, a legenda kaze da je ovaj kamen učvrstio ljubav Čučuk Stane i hajduk Veljka.

Kamen ljubavi, Soko Banja, Ozren planina
foto: Shutterstock

Po predanju Čučuk Stana je hajduk Veljka jurila tri kruga oko stene dok ga nije uhvatila, prespavali su na steni i njihova ljubav je bila večna. Osim domaćih parova, na ovoj steni su viđeni i mnogi parovi iz inostranstva koji su ovde ovekovečili svoju ljubav. Veruje se da Kamen ljubavi daje dodatnu čvrstinu braku, a ako se popnete na njega ljubav je večna.

Put do njega ne postoji već moraju da nađu nekog iz tog kraja da im pokaže kako da dođu do njega. Iako je u podnožju Ozrena često hladno, zaljubljene greja ljubav, pa im nije teško da dođu i po kiši jer, kako kažu, isplati se. Dolaze čak i stranci koji pitaju meštane gde je "love stone", pa ostavljaju novac, obilaze tri kruga oko stene, penju se na nju i slikaju se.

Neki pak, uzimaju deo kamena jer se veruje da ga treba odneti kući i staviti ispod jatuka, te prespavati.

Kurir.rs/lepotesrbije

bonus video:

03:05

NAŠ NOBELOAC JE OBOŽAVAO SOKOBANJU! Ivo Andrić je svaki odmor koji je mogao koristio da dođe u banju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track