U VRANJU ODRŽANA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Odbornici se odrekli dnevnica da bi pomogli lečenje Vukana Stoiljkovića
Foto: T.S.

U VRANJU ODRŽANA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Odbornici se odrekli dnevnica da bi pomogli lečenje Vukana Stoiljkovića

Srbija -

Odbornici Skupštine grada Vranja odrekli su se dnevnica sa jučerašnjeg zasedanja, kako bi pomogli lečenje Vukana Stoiljkovića.

Na sednici kojom je predsedavao dr Dejan Tričković usvojena je Odluka o zaduživanju grada Vranja radi investiranja kapitalnih investicionih rashoda, koju je obrazložio gradski većnik Bojan Kostić.

"Ova odluka doneta je u skladu sa mišljenjem Ministarstva finansija i ona predviđa zaduživanje grada u iznosu od 100 miliona dinara. Od toga iznos u visini od 47.689.000 dinara odnosi se na korišćenje nepovučenih sredstava po osnovu ranije ugovorenog kredita, a novo zaduživanje iznosi 52.311.000 dinara. Pomenuta sredstva namenjena su za završetak vrtića u naselju Raška, izgradnju vodovodne mreže u selima Neradovac i Moštanica i sanaciju rezervoara 'Jevrem bunar' u Vranju".

Odbornici su usvojili Odluku o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji grada Vranja, Izveštaj o radu Gradskog štaba za vanredne situacije za prošlu godinu, Predlog plana ovog gradskog tela za 2022. godinu, kao i Rešenje o obrazovanju Gradskog štaba za vanredne situacije.

Usvojen je i Projekat javno-privatnog partnerstva ugovorne isporuke toplotne energije uz izgradnju novih kotlarnica iz obnovljivog izvora energije-drvne biomase i prirodnog gasa, o kojoj je govorio gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković. On je istakao da je ovim predlogom sagledana mogućnost poveravanja obavljanja energetske usluge proizvodnje toplotne energije privatnom partneru kroz model JPP-a, uz obavezno unapređenje trenutnog stanja energetskog sistema i supstituciju neekoloških energenata prihvatljivijim obnovljivim izvorima energije-drvnom biomasom i manjim delom prirodnim gasom.

"Po ovom modelu celokupne mere unapređenja finansira odabrani privatni partner, bez sopstvenog ulaganja od strane javnog partnera, odnosno grada i JP 'Novi Dom'. Predviđena je izgradnja 2 kotlarnice i instaliranje kotlova na biomasu. Pored povećanja energetske efikasnosti sistema za proizvodnju toplotne energije, realizacija ovog projekta doprineće unapređenju toplotnog komfora kod krajnjih korisnika, 24-časovnoj isoruci toplotne energije tokom cele grejne sezone, sigurnijem snabdevanju objekta toplotnom energijom, smanjenju emisije štetnih gasova, proizvodnju najmanje 50% toplotne energije iz obnovljivih izvora energije, ekološki čistijem centru i okolini Vranja, kao i finansijskoj uštedi u budžetu javnog partnera", istakao je gradonačelnik.

Odbornici su podržali model Javnog ugovora o javno privatnom partnerstvu za dugoročnu isporuku toplotne energije sistemu daljinskog grejanja Javnog preduzeća za grejanje i održavanje stambenih zgrada i poslovnih prostorija Novi Dom Vranje, iz novoinstaliranih kotlova na biomasu i kotlova na gas.

Usvojeni su Lokalni operativni plan odbrane od poplava na teritoriji grada Vranja za vode II reda u 2022. godini i Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Vranja za 2022. godinu, kao i Rešenja o obrazovanju stručne komisije za izradu godišnjeg Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Vranja i imenovanju Stambene komisije za davanje u neprofitni zakup stanova u javnoj svojini.

Usvojena su i Rešenja o razrešenju i imenovanju vršioca funkcije Gradskog pravobranioca. Na ovu funkciju imenovana je Milica Veličković, diplomirani pravnik.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track