USKORO BOLJI USLOVI ZA ŽIVOT: Stanari iz nekadašnjih VOJNIH KONJUŠNICA na Lagatoru dobiće socijalne stanove (FOTO)
Foto: T.Ilić

nova adresa

USKORO BOLJI USLOVI ZA ŽIVOT: Stanari iz nekadašnjih VOJNIH KONJUŠNICA na Lagatoru dobiće socijalne stanove (FOTO)

Srbija -

Lagator je od puste ledine pretvoren već godinama u najveće lozničko gradilište gde neprekidno niču stambeni blokovi i gde se još gradi.

Tu se između novogradnje sa jedne i omladinskog parka sa druge strane nalazi neformalno naselje baraka čiji stanari decenijama žive u neadekvatnim uslovima. Prema informacijama iz gradske uprave to neće trajati još dugo jer je planirano njihovo preseljenje na novu adresu.

U Lozničkom Polju, pored dve zgrade gde su useljena izbegla lica iz Hrvatske i BiH, završava se gradnja još jedne sa 14 stanova, prilagođenih potrebama porodica iz lagatorskog neformalnog naselja. Grad je napravio plan preseljenja prema kome te porodice do sredine oktobra treba da budu smeštene u taj objekat gde će imati daleko bolje uslove za život.

Prema informaciji iz gradske uprave, odgovarajuća radna grupa za izradu i praćenje realizacije plana preseljenja sprovela je nekoliko anketa kojima je obuhvaćeno ukupno 55 osoba, među njima 17 maloletnih i 38 odraslih. Prema dokumentu lokalne samouprave o pripremi plana preseljenja, više od 60 odsto domaćinstava iz baraka su dvočlana i tročlana, a ostale imaju četiri i više članova. Njihovo preseljenje je projekat iz programa EU SHAI (Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji) koji EU finansira većim delom, a kroz davanje zemljišta i infrastrukturu učestvuje grad.

Loznica, Lagator
foto: T.Ilić

Zgrada će biti u javnoj svojini grada, a korisnici stanova pod ugovorom o zakupu koji traju pet godina sa mogućnošću obnavljanja. Domaćinstva će imati obavezu plaćanja naknade za vodu, kanalizaciju, odnošenje smeća i struju, a mesečni troškovi zakupnine, komunalija i održavanja biće naplaćivani kao za sve osobe koje se nalaze u programu socijalnog stanovanja. Ovim domaćinstvima Grad će, kao i svim drugim socijalno ugroženim građanima, omogućiti plaćanje komunalne usluge sa popustom od 15 do 50 odsto u skladu sa interventnim merama zaštite najugroženijih građana, objašnjavaju iz gradske uprave.

Loznica, Lagator
foto: T.Ilić

Zgrada će imati tri sprata, a domaćinstva iz neformalnog naselja stanove veće površine od trenutnih objekata u kojima borave i mnogo kvalitetnije uslove stanovanja. Osim novog krova nad glavom predviđena je i mogućnost osposobljavanja članova domaćinstava za različita zanimanja kako bi mogli sami da privređuju.

Loznica, Lagator
foto: T.Ilić

Na mestu sadašnjeg naselja je Planom detaljne regulacije za zonu tri "Lagator" predviđeno višeporodično stanovanje, a njegovim uklanjanjem sav prostor Lagatora biće potpuno iskorišćen za zgrade, ulice i ostalu neophodnu infrastrukturu.

Inače, barake na Lagatoru bile su svojevremeno vojne konjušnice, koje su sredinom prošlog veka adaptirane za smeštaj radnika koji su tada dolazili da grade nekadašnju "Viskozu".

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track