PONUĐENO VIŠE OD 500 RADNIH MESTA: U Loznici održan sajam zapošljavanja i obrazovanja
Foto: Kurir/T.I.

u lagatoru

PONUĐENO VIŠE OD 500 RADNIH MESTA: U Loznici održan sajam zapošljavanja i obrazovanja

Srbija -

Prvi ovogodišnji Sajam zapošljavanja održan je petak u Sportskom centru "Lagator" gde je po prvi put istovremeno održan i Sajam obrazovanja, sve u organizaciji lozničke filijale Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ). Prema rečima Zorana Milovanovića, njenog v. d. direktora, učestvovalo je osamnaest poslodavaca koji su ponudili više od 500 slobodnih radnih mesta, a svoje štandove imale su četiri srednje škole i dve visokoškolske ustanove.

Poslodavci su ponudili radna mesta za različite stručne spreme, a najtraženiji su bili radnici u proizvodnji, CNC mašinisti, operateri, elektrotehničari, inženjeri raznih profila, šivači, bilo je dosta ponude za kvalifiovana, ali i lica sa nižim kvalifikacijama.

Loznica, Sajam zapošljavanja
foto: Kurir/T.I.

- Na sajmu su prisutne dve velike kompanije, "Mint" sa kojom sarađujemo duži period i ona ima najveće potrebe za radnicima u proizvodnji i inženjerima različitih profila, i "Adijent" kojoj su potrebni operateri u proizvodnji. Ove godine smo hteli da na jednom mestu spojimo poslodavce i srednje škole, odnosno učenike završnih razreda ovih škola, kako bi videli stanje na tržištu rada, možda se opredelili ili za zapošljavanje kod nekog poslodavaca, ili dalje školovanje na nekoj od visokoškolskih ustanova koje su danas ovde kao i sve četiri lozničke srednje škole. Tu su i učenici osmih razreda da vide šta im srednje škole nude od postojećih profila, ali i onoga što planiraju da uvedu. Potrebno je na jednom mestu spojiti naše partnere kako bi škole odgovorile realnim potrebama tržišta, a svršeni srednjoškolci se što pre uključili u svet rada – rekao je on.

Loznica, Sajam zapošljavanja
foto: Kurir/T.I.

Ovaj potez objedinjavanja dva sajma je posledica strukture lica na evidenciji NSZ, pre svega njihove starosne dobi koja je nepovoljna u odnosu na ono što poslodavci traže, procena je da je dobro uključiti srednje škole da bi učenici završnih godina videla koju su to profili traženi, a škole će svoje programe tome prilagođavati zajedno sa gradom, NSZ i ustanovama na čemu se već dve godfine intezivno radi, rečeno je na sajmu. Milovanović je rekao da je, prema podacima od 31. marta, na evidenciji lozničke filijale NSZ 8.317 Lozničana, ali i istakao da se njihov broj tokom ovog meseca znatno smanjio, jer ih je dosta zaposleno u velikim kompanijama. Od februara se na evidencije nalazi šest stotina nezaposlenih manje, a očekivanja su da će od više od 1.500 osoba koje se pojave na sajmu oko 200 naći posao, kazao je on. Održavanje Sajma obrazovanja direktori srednjih škola ocenili su pohvalno kao dobar potez NSZ i odličnu prilika da se ponuda obrazovanih profila škola kada je u pitanju upis u narednu godinu usklade sa potrebama tržišta rada.

Loznica, Sajam zapošljavanja
foto: Kurir/T.I.

Posle pauze zbog kovida ovo je prvi sajam zapošljavanja u Loznici, a oni nezaposleni koji su duže vreme na evidenciji NSZ na njega nisu došli kao preveliki optimisti. Za priču uglavnom nisu raspoloženi, ali, kako jedan reče, ‘’ukoliko ga ne tražim posao sigurno neću naći’’ pa su ovakvi skupovi prilika za one koji su nekada imali pa izgubili radno mesto, ili ga dugo čekaju da postanu deo građana koji svakoga meseca primaju platu.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track