DOM ZDRAVLJA „ADICE“ DOBITNIK JE NAGRADE ZA ARHITEKTURU
Foto: Dom zdravlja Novi Sad

DOM ZDRAVLJA „ADICE“ DOBITNIK JE NAGRADE ZA ARHITEKTURU

Srbija -

Nova ambulanta Doma zdravlja na Adicama u čiju je izgradnju i opremanje Grad investirao 270 miliona dinara, počela je sa radom krajem marta ove godine .

Ideja o izgradnji te ambulante datira od pre pet godina, a usvojena je na osnovu analize zdravstvenih potreba žitelja. Kako se pokazalo, u Adicama živi oko 17.000 građana, i uglavnom je to radno aktivno stanovništvo.

Sada je stiglo i veliko priznanje za ovaj objekat. Naime, objekat Doma zdravlja na Adicama dobitnik je nagrade "BigSEE Architecture Avard 2022" u kategoriji arhitekture u javnom i komercijalnom interesu.

Zgradu je projektovao biro "DBA" arhitekte Đorđa Bajila, a koautorke su Tatjana Kaurin i Michaela Balaž.

Dom zdravlja Novi Sad
foto: Dom zdravlja Novi Sad

Pristigla nagrada je objašnjena:

„Značaj ovog objekta predstavlja ogroman napredak koji može igrati važnu ulogu u svakodnevnom životu ljudi koji imaju koristi od njegovog postojanja.

Zgrada služi zajednici sa primarnim zdravstvenim uslugama kao što su opšta medicina, opšta pedijatrijska medicina, opšta ginekološka medicina i opšta stomatološka medicina. Najveći kvalitet pored samog programa je ugradnja građevinske strukture u postojeću strukturu prostora.

Dom zdravlja Novi Sad
foto: Dom zdravlja Novi Sad

Osim tehničkih izazova, arhitekte su pristupile projektu sa ciljem da obezbede da zgrada bude intuitivna u uređenju i holističko iskustvo za korisnike.

Akcenat je bio na stvaranju objekta koji je lak za pristup i navigaciju, psihološki miran, topao i gostoljubiv kako u eksterijeru tako i u enterijeru.“

Grad Novi Sad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track