NAŠI STARI SU VEROVALI DA JE OVO NAJBOLJI LEK ZA UJED KOMARCA Ovo čudo od biljke raste na svakom koraku, čak i iz betona!
Foto: Youtube Printscreen

ljudi je priviju na bolno mesto

NAŠI STARI SU VEROVALI DA JE OVO NAJBOLJI LEK ZA UJED KOMARCA Ovo čudo od biljke raste na svakom koraku, čak i iz betona!

Srbija -

BEOGRAD - Jedna od biljaka koju viđamo svaki dan, ali je istovremeno i ignorišemo, jeste bokvica.

Bukvalno raste na svakom koraku, čak i u centru grada, i što je važnije veoma je korisna za zdravlje. Bokvica je, primera radi, savršeno rešenje da smirite svrab posle ujeda komarca, verovali su još naši stari.

Neki se preventivno mažu sredstva za zaštitu, odnosno repelente, ali ako već nisu uspeli da spreče komarce da im “uzmu malo krvi”, pribegavaju starinskim lekovima - od pravljenja “krstića” na mestu uboda do raznih tonika i biljaka koji ublažavaju svrab i peckanje.

Međutim, jedna od biljaka koje mogu da pomognu da se oslobodite svraba i upale, a koje bukvalno ima svuda u Srbiji, jeste bokvica.

Ponekad čak ni skupi preparat ne može da pomogne da se rešite neprijatnosti a listovi bokvice sadrže tanine koji ublažavaju svrab i imaju blago anestetičko dejstvo, piše Objektiv.

Osim toga, deluju kao prirodni antibiotik koji sprečava upale. Samo treba da uberete nekoliko listova i zgnječite ih da puste sok, a koji ćete zatim utrljati na mesto ujeda.

bokvica
foto: Youtube Printscreen

Najbolje je da koristite sveže ubrane i meke listove, a prethodno proverite da nisu “inficirani”, odnosno da ih nisu ugrizle gusenice i da li su su puževi ispustili svoju sluz po njima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track