Gradonačelnik Bakić poručio Banijcima da se uvek sabiraju i svedoče o bogatstvu nasleđa svog zavičaja
Foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

Gradonačelnik Bakić poručio Banijcima da se uvek sabiraju i svedoče o bogatstvu nasleđa svog zavičaja

Srbija -

U organizaciji Zavičajnog udruženja „Banija“ iz Subotice održano je dvanaesto „Banijsko prelo“. Tradicionalnom okupljanju Banijaca prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tim povodom, rekao da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što je na još jednom banijskom prelu na kojem se Banijci sabiraju, druže i svedoče o bogatstvu kulture i nasleđa svog zavičaja.

„Banija je mnogo propatila u prošlosti. Drugi svetski rat, devedesete godine prošlog veka, a nedavno i razorni zemljotresi. Kada govorim o patnjama i stradanjima mog naroda kod mene, razumećete, prorade posebne emocije, jer ’Majka Srbija’, Srpska pravoslavna crkva i srpski narod su moje svetinje koje ne volim niko da mi dira. Stvari moramo nazvati pravim imenima. Aveti prošlosti i dalje su iznad nas i nisu odustali od svog nauma, a posebno kada je reč o celokupnom srpskom narodu zapadno od Drine koji su, istine radi, hteli da iskorene. Na svu sreću, nisu uspeli u tom svom naumu i nadamo se da nikada neće ni uspeti“, istakao je Bakić.

Stevan Bakić, Subotica
foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

Naglasio je da su sva patnja i stradanje srpskog naroda oslikani u sudbini Ljubana Jednaka, iz Gornjih Selišta kod Gline, koga je, kako je rekao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić otrgnuo od zaborava i iskazao mu poštovanje.

„Opstao je srpski narod na Baniji, opstaće srpski narod na mnogim prostorima koji su vekovima bili naši. Zato vam večeras želim puno radosti i veselja, da se u zdravlju i uz pesme podsetite svog zavičaja i proveselite, ali i da nikada ne zaboravite sve one koji su dostojni junačke i slavne Banije“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Stevan Bakić, Subotica
foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

Prisutnima na prelu obratili su se i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, Duško Ćutilo, i predsednik Saveza Srba iz regiona, Miodrag Linta.

Druženju Banijaca i njihovih prijatelja prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika Marko Marić, član Gradskog veća Srđan Samardžić i generalni direktor AD „Tržnica“, Branislav Joka.

U okviru 12. „Banijskog prela“ izveden je prigodan kulturno-zabavni program.

1 / 10 Foto: Grad Subotica/Strahinja Babović

Grad Subotica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track