Deca u štrajku, traže staru učiteljicu

Kruševac

Deca u štrajku, traže staru učiteljicu

Srbija -
Roditelji i učenici odeljenja IV-3 Osnovne škole "Vuk Karadžić" sa 26 đaka okupili su se pred početak nastave u popodnevnoj smeni, a roditelji su odlučili da decu ne šalju u školu ukoliko im se ne vrati dosadašnja učiteljica

KRUŠEVAC - Đaci u jednoj kruševačkoj osnovnoj školi nisu danas pohađali nastavu, jer njihovi roditelji traže da ih uči dosadašnja učiteljica, koja je proglašena za tehnološki višak.

Roditelji i učenici odeljenja IV-3 Osnovne škole "Vuk Karadžić" sa 26 đaka okupili su se pred početak nastave u popodnevnoj smeni, a roditelji su odlučili da decu ne šalju u školu ukoliko im se ne vrati dosadašnja učiteljica.

Oni su najavili da neće slati decu ni sutra u školu, a iz školske uprave poručuju da je sve rađeno po zakonu i da su morali jednu učiteljicu da proglase za tehnološki višak jer je ove godine manje prvaka.

"Škola nas nije obavestila da će učiteljica biti promenjena, što je neozbiljan postupak. Osim toga presedan je da učiteljica koja je sa njima radila tri godine bude proglašena tehnološkim viškom jer nema dovoljno prvaka, logično je bilo da to bude neka od učiteljica koje uzimaju prvi razred", rekao je novinarima roditelj jednog od učenika Slaviša Milenković.

Direktor škole Dragomir Aleksić je danas održao sastanak sa roditeljima na kojem je bila i učiteljica Gordana Stevanović koja je proglašena za tehnološki višak. Aleksić je rekao da je škola ove godine upisala četiri umesto pet odeljenja prvog razreda, te da je zbog toga jedna od učiteljica morala da bude proglašena za tehnološki viša, kao i da je sve učinjeno u skladu sa zakonom.

Kako je naveo od Ministarstva prosvete je tražio da se odobri peto odeljenje, za šta je potrebno 111 prvaka, a škola ima 95, među kojima su i deca sa posebnim potrebama, ali da je dobio usmenu informaciju da to nije odobreno.

"Sačinjena je Komisija koja je u skladu sa odredbama kolektivnog ugovora izvršila bodovanje svih učiteljica i učitelja od prvog do četvrtog razreda i koleginica Stevanović je imala najmanje poena, zato je ona proglašena tehnološkim viškom", objasnio je on. Aleksić je ocenio da je Gordana Stevanović dobar radnik, ali da najveći deo poena u bodovanju nose godine radnog staža te da je ona, sa 14 godina radnog staža, imala najmanje poena.

"Prosvetna inspekcija je dolazila, proveravala bodovanje i nisu imali nikakve zamerke", kazao je on. Učiteljica Gordana Stevanović rekla je da je podrška dece i roditelja za nju najbitnija navodeći da je trenutno nerespoređena.

"Školska godina je počela. Zvanično sam i dalje radnik ove škole, ali nemam ništa od časova. U dve škole gde sam bila upućena, odnosno gde je postojala potreba već su primili druge učiteljice, sada zaista ne znam šta će biti dalje", rekla je ona.

Roditelji su najavili da će se obratiti zaštitniku prava građana, Šasi Jankoviću jer smatraju da su prava dece ugrožena, a poslaće i dopis resornom ministarstvu. Oni su najavili da će i sutra deca doći ispred školskog ulaza, ali da neće ići na nastavu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja