JUBILEJ OBELEŽEN TUGOM ZBOG SMRTI DRAGANA TOŠIĆA: Završen 15. Festival glumačkih ostvarenja u Loznici (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

JUBILEJ OBELEŽEN TUGOM ZBOG SMRTI DRAGANA TOŠIĆA: Završen 15. Festival glumačkih ostvarenja u Loznici (FOTO)

Srbija -

U Vukovom domu kulture juče je spuštena zavesa na jubilarni, petnaesti Festival glumačkih ostvarenja u Loznici koji je protekao u senci iznenadne smrti Dragana Tošića, predsednika Kulturno-umetničkog društva (KUD) "Karadžić", pokretača lozničkog festivala i predsednika festivalskog žirija. Zbog tog tužnog događaja festival je odlukom Organizacionog odbora imao i dvodnevni prekid, a umesto osam odigrano je šest takmičarskih predstava.

Loznica
foto: Kurir/T.I.

Na početku programa prikazan je kratki film, omaž pre sedam dana preminulom Draganu Tošiću, a onda su članovi "Karadžića" i publika dugotrajnim apluzom simbolično pozdravili čoveka čiji je odlazak veliki gubitak za lozničku kulturu.

Loznica
foto: Kurir/T.I.

Ove godine na sceni Vukovog doma kulture takmičarske predstave su izvela pozorišta iz Jagodine, Bogatića, Rače, Velikog Gradišta, Crvenke i sa Uba, a festival je van konkurencije otvorio domaćin sa predstavom "Neoprezni radoznalac" Miguela De Servantesa u režiji Zorana Grujića.

Loznica
foto: Kurir/T.I.

Zbog Tošićeve prerane smrti odlučeno je da na kraju festivala neće biti, kao što je do sada bila praksa, uručene nagrade onima koji su odigrali najbolju glavnu mušku i žensku ulogu, najbolje muške i ženske epizodiste i za najboljeg mladog glumca. Ovoga puta su uručene samo nagrade glumcima večeri koje je posle svake predstave birala publika kao i mladim glumcima, učesnicima prvog festivala Omladinskih pozorišta u kome su učestvovali mladi iz Rume, Šida, Kragujevca i Loznice.

Loznica
foto: Kurir/T.I.

KUD "Karadžić" je nagradu "Petar Grujić", za doprinos razvoju pozorišne scene u Loznici, posthumno dodelio Srećku Tešmanoviću, dugogodišnjem članu Pozorišta, snimatelju i ton majstoru, koji je iznenada preminuo prošlog leta. Kako je rečeno, bio je osvedočeni prijatelj i član KUD- a, veliki oslonac i kao čovek i kao tehnička podrška Pozorišta "Karadžića", a bez nekog vida njegovog učešća nije se mogla zamisliti nijedna predstava. Po ustaljenoj praksi završne večeri u čast nagrađenih glumaca Agencija "Scena" iz Beograda’’ izvela je predstavu ‘’Bitanga u boji’’ u režiji Tee Puharić.

Loznica
foto: Kurir/T.I.

Nažalost, jubilarni festival nije protekao u očekivanom svečarskom raspoloženju, a u "Karadžiću" kažu da će, upskos svemu, glumačka druženja biti nastavljena i naredne godine jer Loznica ima pozorišnu publiku koja to zaslužuije i pred kojom gostujuća pozorišta vole da igraju. Inače, kako je večeras saopšteno, ova manifestacija ubuduće će se, u čast preminulog Tošića, zvati Festival glumačkih ostvarenja – Dragan Tošić.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track