KONKURS ZA IZVOĐAČE RADOVA: Energetska efikasnost u Loznici
Foto: Kurir/T.I.

KONKURS ZA IZVOĐAČE RADOVA: Energetska efikasnost u Loznici

Srbija -

Za privredne subjekte koji žele da budu izvođači radova u ovogodišnjem sprovođenju mera energetske sanacije stambenih objekata na teritoriji Grada Loznice konkurs će biti raspisan u ponedeljak i trajaće petnaest dana, saopšteno je danas medijima u gradskoj upravi. Predviđene mere su postavljanje fasada, prvenstveno porodičnih kuća, zamena stolarije, nabavka i ugradnja kotlova na pelet i gas kao i ugradnja toplotnih pumpi, kao i prethodne godine.

Loznica
foto: Kurir/T.I.

Prema rečima Dejana Stalovića, gradskog menadžera, očekuje se veliko interesovanje privrednih subjekata, a želja lokalne samouprave je da ih što više bude iz lozničkog kraja. On je podsetio da je ove godine Loznici, koja se javila na javni poziv Ministarstva rudarstva i energetike za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode lokalne samouprave kao i gradske opštine, odobreno deset miliona dinara. Za tu namenu je i u gradskom budžetu planiran isti iznos pa će Loznica u energetsku efikasnost, sa sredstvima ministarstva, ove godine uložiti ukupno dvadeset miliona dinara, duplo više nego prošle.

Očekuje se da interesovanje građana za ove mere bude veće nego lani. Loznica je prošle godine bila među 67 gradova i opština koji su dobili ugovore za realizaciju programa energetske efikasnosti. Interesovanje građana bilo je dobro, stigle su 244 prijave, 120 domaćinstva našlo se na konačnoj rang – listi, od toga 57 za stolariju, 48 za kotlove i 15 za termičku izolaciju, a od potpisanih ugovora ovih dana završava se realizacija ‘’poslednjih pet, šest’’.

Pomoćnik načelnika gradske uprave Milorad Matić kaže da posle ovog sledi konkurs za građane, a da je fokus da budu finansirani stanovi kao posebni delovi stambenih zgrada i porodične kuće, pošto se stambene zajednice finansiraju gradskom odlukom o bespovratnom sufinansiranju i to za ugradnju razne vrste opreme, liftova, izradu fasada, popravku krovova ili zamenu uzlaznih vrata.

Loznica je i pre konkursa Ministarstva rudarstva i energetike samostalno krenula sa merama za unapređenje energetskih svojstava zgrada. Potpisano je 55 ugovora za stambene objekte za višeporodično stanovanje, a radilo se o novim fasadama, zameni fasadne stolarije, sanaciji krovova, postavljanju interfona, video-nadzora i liftova.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track