TUGA U PANČEVU: Preminula gospođa Verica koja je imala ČLANSKU KARTU broj jedan u Gradskoj biblioteci
Foto: Aleksandr Kichigin / Alamy / Alamy / Profimedia

sahrana u subotu

TUGA U PANČEVU: Preminula gospođa Verica koja je imala ČLANSKU KARTU broj jedan u Gradskoj biblioteci

Srbija -

Preminula je Verica Jevtić, prva bibliotekarka u Gradskoj biblioteci Pančevo sa fakultetskom spremom, kojoj je kolektiv biblioteke iz velikog poštovanja dodelio člansku kartu sa brojem jedan.

Verica je rođena na severu Banata u Novom Kneževcu 24. jula 1928. godine u porodici protestantskog sveštenika koji je tu dužnost obavljao u Adventističkoj crkvi. Pošto su se zbog toga često selili osnovnu školu je završila u Vinkovcima, a živela je u Somboru i Banatskom Novom Selu. Gimnaziju je završila u Pančevu, a Filološki fakultet u Beogradu na smeru za Jugoslovensku i svetsku književnost.

Počela je da radi 1. oktobra 1957. godine kad ju je tadašnji direktor Đorđe Vlajić prima u biblioteku. Pre rada u biblioteci kratko je radila kao profesor u gimnaziji.

Započela je svoj rad na Dečjem odeljenju, a kasnije je prešla na Odeljenje za katalogizaciju knjiga gde je ostala do odlaska u penziju. Na svoju inicijativu je uspostavila predmetni katalog u biblioteci, formirala naslovni i dopunila azbučni katalog.

Zajednica bibliotekara Srbije u saradnji sa Bibliotekarskim društvom Srbije dodelila joj je 1977. godine nagradu "Milorad Panić- Surep" koja se dodeljivala bibliotekama odnosno upravnicima biblioteka, ali nagradu je primila kao bibliotekarski radnik. Nagrada se dodeljuje za zapažene rezultate na unapređenju bibliotekarstva i širenja knjiga. Kao penzioner redovno je navraćala u Gradsku biblioteku i pratila sve njene aktivnosti.

Sahrana Verice Jevtić obaviće se na Pravoslavnom groblju u subotu u 14 sati.

Komemorativni skup će se održati u ponedeljak u 13 sati u Čitaonici gradske biblioteke.

(Kurir.rs/013.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track