Najnovije vesti

JEDNA OD POSLEDNJIH MUNIKA ČUVA TAJNE STARE 200 GODINA Preostali primerci u Srbiji se mogu izbrojati prstima jedne ruke (FOTO)
Foto: RINA

relikt

JEDNA OD POSLEDNJIH MUNIKA ČUVA TAJNE STARE 200 GODINA Preostali primerci u Srbiji se mogu izbrojati prstima jedne ruke (FOTO)

Srbija

Zlatiborski okrug krase najlepše planine u Srbiji.

Na njegovoj površini su Zlatibor, Zlatar i Tara na kojima su hektari i hektari pod šumskim prostranstvom. Ipak, na čitavom tom području ostalo je samo nekoliko stabala munike, a jedno je staro oko 180 godina i nalazi se u selu Negbine podno Murtenice.

- To je vrsta crnog bora koji je tercialni relikt i superdimit Balkanskog poluostrva. Ovakav primerak može se naći još samo u Italiji. Nekada je na ovim prostorima borova vrsta bila mnogo zastupljenija, međutim, sada su na žalost ostala samo pojedinačna stabla kao što je ovo u selu Negbina, jedno stablo na porodičnom imanju Selaković u Seništu i nekoliko primeraka u utrobi Murtenice koja su pronađena prilikom izrade Posebne osnove gazdovanja šumama od 2010. do 2019. godine - rekla je Rosa Кolašinac iz Srbijašuma.

Munika je dobila naziv po naučniku Heldrajhu Muniku. Raste na stenovitim i kamenitim podlogama i jako sporo raste, ali zato može dostići visinu do čak 35 metara, a prečnik od jednog do tri metra. Njena kruna je najčešće loptasto-piramidalnog oblika.

1 / 6 Foto: RINA

- Ono što je u prethodnom periodu negativno uticalo na opstanak ove vrste je pre svega ljudski faktor, jer je drvo munike korišćeno za izradu bačija, koje suu narodu poznate kao katuni ili čobanske kućice, ali i za smolu i luč. U Crnoj Gori ga koriste za izradu čamaca na Skadarskom jezeru - ističe Кolašinac.

Munika u Srbiji spada u ugroženu vrstu i stoga je pod zaštitom prvog stepena.

Imajući u vidu požare, koji su prošle godine bili učestali u predelima Murtenice, iz javnog preduzeća Srbijašume apelovali su na posebnu pažnju u narednom periodu kako bi ne bi ponovo došlo do uništavanja šuma.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja