Učenici iz Velikog Šiljegovca NAJBOLJI na Balkanu iz istorije, briljirali u kvizu sa temom ZNAMENITI SRBI
Foto: Ž.M.

uspeh OŠ “Velizar Stanković Korčagin”

Učenici iz Velikog Šiljegovca NAJBOLJI na Balkanu iz istorije, briljirali u kvizu sa temom ZNAMENITI SRBI

Srbija -

Učenici OŠ “Velizar Stanković Korčagin” iz Velikog Šiljegovca osvojili su prvo mesto na Međunarodnom kviz takmičenju “Nemanjići” sa temom Znameniti Srbi. Ekipu su činile učenice: Anastasija Đokić, Karolina Jež i Miona Anđelković, a mentori su bili istoričar Bojan Panić i veroučitelj Jasmina Đorđević.

Takmičenje u poznavanju nacionalne istorije, književnosti i kulture srpskog naroda su organizovali Udruženje “Mir Božji” i Srpska pravoslavna crkva. Učestvovalo je više od 200 ekipa u dva onlajn kruga. Prvih osam ekipa se plasiralo u polufinale koje je održano u Čačku, kao i finale ovog takmičenja. Nastupile su i četiri ekipe iz dijaspore, dve iz Italije i po jedna iz Hrvatske i Slovenije.

istoričari, Učenici, Istorija, Veliki Šiljegovac, škola
foto: Ž.M.

- Istorijska ekipa škole je na ovom takmičenju bila prva 2020. godine,a prošle godine je osvojila drugo mesto onlajn, a zbog korone nije bilo polufinala i finala. Takmičenje je bilo vrlo ozbiljno i kvalitetno organizovano. Npr. takmičari su morali da nauče biografije 70 ličnosti znamenitih Srba i to dosta detaljno. Detalji su odlučivali o pobedniku između ekipa iz Srbije i Republike Srpske. Učenici su bogato nagrađeni, upoznali su se međusobno i putovali su po Srbiji. U Beogradu su prisustvovali liturgiji u Hramu Svetog Save, a posle toga im se obratio Patrijarh Porfirije sa kojim su se slikali, kaže mentor Bojan panić, inače predednik Udruženja istoričara rasinskog okruga.

istoričari, Učenici, Istorija, Veliki Šiljegovac, škola
foto: Ž.M.

Plan za 2023. godinu predviđa organizaciju takmičenja sa temom “Zločini u 20. veku nad srpskim narodom”. Deca iz dijaspore, a posebno iz Republike Srpske su se družila sa ekipama iz Srbije. Pobednička ekipa je nagrađena sa po jednim električnim trotinetom za svakog takmičara. Drugoplasirana ekipa je dobila tri lap-topa, a trećeplasirani tri tablet računara, a svi su dobili besplatnu ekskurziju u kompletu i obišli Tršić, manastire Tronoša i Studenica, Sirogojno, Kadinjaču i Ljubić kod Čačka i na kraju Beograd. U susretu sa patrijarhom svi učesnici su dobili po ikonicu.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track