Nedopustive smene lokalnih ombudsmana

Saša Janković

Nedopustive smene lokalnih ombudsmana

Srbija -
Zaštitnik građana istakao je da je u interesu građana i nosioca vlasti da ombudsman, na bilo kom nivou vlasti ima slobodu delovanja i nezavisnost

BEOGRAD - Zaštitnik građana Srbije Saša Janković i udruženje lokalnih ombudsmana ukazali su da se u pojedinim lokalnim samoupravama posle izbora i promene vlasti najavljuje i smena lokalnih ombudsmana, što je, kako se ocenjuje, nedopustivo.

"Po istom principu koji važi i za republičkog ombudsmana, ni lokalni ombudsmani, u sredinama gde u Srbiji postoje, ne smeju se niti birati, niti smenjivati po stranačkom diktatu i dnevnopolitičkim potrebama, jer to urušava sam temelj tih institucija", saopštio je ombudsman.

Janković je istakao da je u interesu građana i nosioca vlasti da ombudsman, na bilo kom nivou vlasti ima slobodu delovanja i nezavisnost.

"Samo tako on ili ona probleme građana mogu da sagledavaju i kontrolu organa vlasti vrše objektivno, a zajednica, na lokalnom, pokrajinskom ili republičkom nivou, da se pohvali tom demokratskom institucijom", poručio je Janković.

Lokalni ombudsmani izabrani su do sada u više od 19 gradova i zadatak im je da kontrolišu poštovanje prava građana i utvrđuju da li su ih organi lokalne vlasti svojim činjenjem ili nečinjenjem na bilo koji način oštetili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track