SRPKINJA SE SETILA ŠTA SE DESILO U RATU NA SPASOVDAN: Od tad se molim za Aliju! Vojnik video koliko su uplašene i rekao samo ovo
Foto: PrintScreeen/Youtube

Bilo, ne ponovilo se

SRPKINJA SE SETILA ŠTA SE DESILO U RATU NA SPASOVDAN: Od tad se molim za Aliju! Vojnik video koliko su uplašene i rekao samo ovo

Srbija -

Bilo, ne ponovilo se - rečenica je koju svako ko je prošao kroz pakao rata na Balkanu, svakodnevno ponavlja, a, ponajviše oni, koji su zbog ratnih dešavnaja ostajali bez domova i svojih najmilijih. U celom tom haosu koji je vladao, kao iskre sijaju primeri ljudi koji su gledali da u čitavoj situaciji ostanu ljudi.

Jedna korisnica društvene mreže Tviter, koja se potpisuje kao Maćeha, podsetila se bežanja tokom rata u Bosni i Hercegovini, kao i situacije gde je majčin i njen život prvo spasio Bošnjak, a nedugo potom i vojnik vojske Republike Srpske.

"09.06.1994. osvanuo je Spasovdan, nas su poveli na razmenu. Iz nekog razloga nas 40 je ostavljeno na liniji razgraničenja, po ostalih 200 su stigli autobusi, po nas ne. Trebali smo biti kolateralna šteta, povod za neke vojne akcije i druge mutne radnje. Pala je noć Šuma. Sve minirano. Nazad nismo imali gde. Napred je bila Republika Srpska. Vukli smo se kroz šumu i vikali svoja imena. Bilo je dece među nama.

Plač. I konačno - sloboda. Bukvalno smo banuli pred srpsku vojsku negde oko ponoći. Sam Gospod nas je tada sačuvao. To je bila jedna nadrealna scena 40 živih mrtvaca (godina gladi u Tz je ostavila posledice) neprijavljenih da stižu, otpisani od svih al ne i od Gospoda. Iako je bilo za očekivati da vojska u takvoj situaciji prvo puca pa pita to se nije desilo. Ipak se Božija pita!

Slava tebi Bože moj! Od tog dana molim se za jednog čoveka posebno, Alija se zove. Radio je kao prevodilac za Umprofor, Tuzlak-logoraš, on nam je krišom rekao da smo ostavljeni i u kom pravcu da pođemo i da iz sveg glasa dovikujemo svoja imena, da nas naši ne pobiju.

Veliki čovek, Bog da ga nagradi. Stigli smo u neku kuću, štab šta li je. Tu je trebalo da nas popišu. Novi strah, možda i najveći. Moja majka je muslimanka. Šta ako mi je "četnici" ubiju? Hrabra moja majka. Kad je izgovorila svoje ime, vojnik, videvši koliko smo uplašene samo je rekao "Majko dobrodošle u slobodu!"

Napisah ovaj niz u slavu Božiju i za hvalu onom jednom čoveku i da nas podsetim koliki je besmisao rata. Praštajte ako sam koga potresla. Živi i veseli mi bili.", napisala je ona na kraju niza tvitova, koji su ubrzo posle objavljivanja postali jedan od najdeljenijih nizova na ovoj društvenoj mreži.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:19

DANAS SLAVIMO VASILIJA OSTROŠKOG ČUDOTVORCA: Ovo je jedini praznik bez običaja, uradite samo ovo!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track