TRAŽE SKUPLJE IZNOŠENJE SMEĆA U LOZNICI: Zahtev pravdaju padom prometa zbog pandemije i ratom u Ukrajini
Foto: Kurir/T.Ilić

uoči sednice Skupštine grada

TRAŽE SKUPLJE IZNOŠENJE SMEĆA U LOZNICI: Zahtev pravdaju padom prometa zbog pandemije i ratom u Ukrajini

Srbija -

LOZNICA – Posle dužeg vremena pred odbornicima Skupštine grada Loznice biće i zahtev nekog javnog preduzeća za povećanjem cene komunalne usluge. Na dnevnom redu sutrašnje sednice je takav zahtev Komunalnog javnog preduzeća "Naš dom" koje traži da se od prvog jula cena iznošenja smeća za domaćinstva poveća za 15 odsto i umesto sadašnjih 4,80 dinara po metru kvadratnom bude 5,52 dok bi ostala nepromenjena za poslovni prostor (17,82) kao i zanatske i druge radnje (16,59).

U obrazloženju zahteva preduzeće navodi da je na osnovu analize poslovanja utvrđeno da ove godine neće moći da ostvari planirane prihode od usluga na pijaci, vašarima, ugostiteljstvu i trgovini "zbog pada prometa izazvanog pandemijom i dešavanjima u Ukrajini".

"Naš dom" podseća i da su poslednji put cene menjali 2014. godine i da je korekcija neophodna zbog infalicje koja ih je do kraja prošle godine obezvredila 21 odsto, a predviđa se i dalji rast inflacije, pre svega zbog poskupljenja energenata, a "nafta je gorivo za njihove kamione" kojima odvoze smeće. Navode i da je prema urađenim analizama od februara ove godine prosečna cena iznošenja smeća za domaćinstva u Srbiji 6,53 dinara po metru kvadratnom, njihova je 4,80, a da je nivo koji ‘’pokriva trenutnu cenu koštanja 7,72".

Prema rečima direktora Janka Aleksića i sa eventualno odobrenim povećanjem cene iznošenja smeća ona bi za loznička domaćinstva bila upola niža nego u ostalim gradovima, a njeno povećanje je posle punih osam godina bez korekcije postala "neminovnost". Lozničani koji imaju stan od 50 kvadrata sada iznošenje smeća mesečno košta 240 dinara, a ukoliko odbornici odobre zahtev "Našeg doma" moraće da izdvoje od jula 276 dinara, odnosno 36 više.

Važeće cene komunalija u nekim lozničkim preduzećima ‘’stoje’’ nekoliko godina, a rekorder je ‘’Toplana’’ koja po istoj ceni greje od decembra 2013. godine.

Kurir/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track