Ženke mrkog medveda iz Kraljeva smeštene u subotički Zoo vrt
Foto: Vojvodina uživo

SUBOTICA

Ženke mrkog medveda iz Kraljeva smeštene u subotički Zoo vrt

Srbija -

Pre desetak dana pažnju javnosti zaokupila je vest objavljena u gotovo svim medijima da je na prostoru privrednog subjekta u blizini Kraljeva vlasnik firme, bez potrebne dozvole, u kavezu na otvorenom držao dve jedinke mrkog medveda – strogo zaštićene vrste.

Pripadnici MUP-a, u saradnji sa inspekcijama i stručnom službom Zoološkog vrta izvršili su tada uviđaj a u akciji su učestvovali pripadnici novoformirane Jedinice MUP-a za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine, u saradnji sa policijskim službenicima iz Kraljeva, Ministarstvom zaštite životne sredine i njenim inspekcijskim organima, veterinarske inspekcije i stručne službe Beo zoo vrta.

Ova akcija dobila je juče, 9.juna, epilog jer su uspešno sprovedenom akcijom jedinice MUP-a za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštite životne sredine u saradnji sa policijskim službenicima iz Kraljeva, Ministarstvom zaštite životne sredine i njegovim inspekcijskim organima, veterinarskom inspekcijom i stručnim službama Beo zoo vrta i Zoo vrta Palić, dve ženke mrkog medveda smeštene u Zoološki vrt Palić.

Dalju brigu o dve mrke medvedice preuzeo je subotički “Zoo vrt Palić”, a za njih je predviđen smeštaj u objektu za medvede pored belih lavova.

Po rečima Sonje Mandić, v.d.direktorke Zoo vrta, mrki medved, koji je strogo zaštićena vrsta, po pravilu se ne sme se uzimati iz prirode, osim u izuzetnim slučajevima kada je potrebna pomoć čoveka da prežive, ali ni tada se ne mogu zadržavati bez obaveštavanja i dozvole nadležnih organa. “U konkretnom slučaju, medvedice su 30 godina držane u kavezu, na malom prostoru, u potpunosti zavise od čoveka jer su ceo život su provele u zatočeništvu i verovatno ne mogu da prežive ako se vrate u prirodu, pošto nisu naučile da love, da se sakriju ili odbrane. U Zoološkom vrtu Palić, smeštaj za njih je obezbeđen u zidanom objektu za medvede koji ima i unutrašnji deo i spoljašnji ispust sa dubokim bazenom, pa se nadamo da će se ubrzo oporaviti od puta i navići na novi životni prostor, a ovoga leta moći će da se izležavaju u hladovini “pećine” i zaplivaju u svom bazenu” navodi Sonja Mandić

Vojvodina uživo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track