AMA POTPIŠI, PA POTPIŠI, PETI PUT DOLAZIMO KOD TEBE: Svrljižani masovno tužili opštinu, dosad isplaćeno sedam miliona dinara
Foto: screenshot RTS

postoji Zakonski osnov za tužbe

AMA POTPIŠI, PA POTPIŠI, PETI PUT DOLAZIMO KOD TEBE: Svrljižani masovno tužili opštinu, dosad isplaćeno sedam miliona dinara

Srbija -

Nove masovne tužbe ovog puta stižu opštinama na jugu Srbije. Samo opština Svrljig do sada je platila sedam miliona dinara na ime odštete i sudskih troškova. Na više od stotinu tužbi za zauzeće privatnih parcela, kako kažu građani, nagovorili su ih advokati.

Svrljižani su o zauzećima svojih parcela čuli od advokata. Da bi podigli tužbe u njihovo ime potrebno je punomoćje. Mnogi su potpisali, ali bilo je sumnjičavih.

Svrljig
foto: screenshot RTS

"Ama potpiši, pa potpiši, mi peti put dolazimo kod tebe, potpiši. Zašto vas brine za moje pare kad ja po taj put idem i neću da potpišem", kaže Dragiša Milenković iz Svrljiga.

"Znam da su došli neki nepoznati, ja sam mislio da su iz ovu opštinu našu i pitaju me jesu li ti uzeli put hoćeš da potpišeš, ja potpisah", dodaje Dragoljub Lazarević iz Svrljiga.

Zakonski osnov za tužbe postoji, jer nema dokaza da su se vlasnici odrekli dela parcele. Zauzeća su najčešće minimalna, često na atarskim putevima, pa su građani na ime naknade do sada dobili najmanje 500, a najviše 8.000 dinara.

"S obzirom da je cena zemljišta u Svrljigu kao devastiranom području jako niska i oni će dobiti nadoknadu od par hiljada dinara, dok će sudski troškovi iznositi više od 100.000 dinara od čega najveći deo ide advokatima", poručuje Ljubiša Stojković, opštinski pravobranilac.

Svrljig
foto: screenshot RTS

"Bolje ukoliko znaju da imaju zauzeće ili saznaju da imaju zauzeće dođu direktno u opštinu, taj novac bi im mi svakako dali mimo advokata i mimo suđenja", naglašava Miroslav Marković, predsednik Opštine Svrljig.

Masovne tužbe, osim što opterećuju rad sudova, ugrožavaju i budžete, pa tako i građani čija prava nisu povređena plaćaju troškove postupka.

"Neophodno je uvesti mehanizam kolektivne zaštite prava koji će umesto hiljade pojedinačnih parnica pokrenuti jednu i tokom koje će svi koji žele određenju vrstu zadovoljenja moći da se priključe", ističe Dragan Đorđević, Pravosudna baza Jug.

Nema informacija da li se neko žalio na advokate koji obilaze građane, iako u njihovom etičkom kodeksu doslovce piše da advokat ne sme da nudi svoje profesionalne usluge.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track